5 tipp nyári éjszakákra – játékok srácoknak

játékok éjszaka

Nyáron nem kell korán lefeküdni, hisz másnap akár délig is lehet aludni! Legalább egy-két éjszakát tegyetek különlegessé a nyáron, csináljatok valami rendhagyót a srácokkal! Játékok nyári éjszakákra

# Tipp 1: Kemping a kertben – sátorozás otthon

Sátorban aludni egy külön élmény. Apával sátrat állítani, matracot fújni, és egyáltalán közösen kiköltözni, rendkívül izgalmas egy óvodás, kisiskolás lurkó számára! Közösen készítsétek be a sátorba a kincseket, kedvenceket, szúnyogriasztót, hálózsákot, elemlámpát, ami csak fontos lehet a kisfiadnak! Amikor pedig eljön a lefekvés ideje, figyeljétek a sátortetőn átszűrődő fényeket, hallgassátok az éjszakai neszeket, madarak, bogarak, ágak hangját! (Hacsak nem fárasztottátok ki napközben nagyon alaposan a gyerkőcöt, akkor ne csodálkozz, ha első körben nem fog tudni elaludni! Annyi érdekes és félelmetes dolgot fog találni, hogy órákig tud majd kérdezősködni!)

# Tipp 2: Csillagleső játékok

játékok éjszakáraHa a jövő csillagásza rejtőzik gyermekedben, akkor egy derűs nyári éjszakán ő maga fogja kérni, hogy vizsgálódhasson az égbolton. Ha van távcsövetek, akkor most elővehetitek, nézzétek meg közelebbről is a csillagokat! Aztán indulhat a verseny:

  • Ki találja meg a legfényesebb csillagot?
  • Ki tud megnevezni több csillagképet?
  • Ki ismeri jobban a bolygókat (soroljátok fel sorrendben a bolygókat, melyikről mit tudtok, melyik miért különleges)?

Folytasd a sort! Mit tudtok még a csillagokról, bolygókról?

# Tipp 3: Árnyjátékok

Akár egy elsötétített szobában, akár a kertben kezdődhet a játék: a legegyszerűbb, ha egy elemlámpa fényében formáljátok különböző állatokat utánzó formára a kezeteket. Ha van vetítőtök, akkor még könnyebb dolgotok van, akár reggelig is folytathatjátok a próbálkozást.
Ha a kezetek nem elég, akkor papírból kivágott formákkal is lehet árnyékokat vetíteni a falra. Ha nagyon belejöttök, egész hosszú történetet kerekíthettek, sok-sok szereplővel, sokféle tárggyal (ebben az esetben már napközben érdemes elkezdeni a készülődést, tervezni, rajzolni, majd kivágni a papírfigurákat).

# Tipp 4: Bátorságpróba (közös játék unokatestvérekkel, szomszédokkal)

játékok éjszakáraNagyobb gyerekek, vagy felnőttek lehetnek egy-egy állomás vezetői, a gyerekek pedig kipróbálhatják magukat a sötétben.
A gyerekek életkorához szabjuk a helyszínt, útvonalat, távolságot és elsősorban a feladatokat. Vigyázz! A nagyobbak is képesek nagyon megijedni egy váratlan hangtól, vagy egy rejtekhelyről hirtelen előugró felnőttől!
Éjszaka is kereshetnek kincseket a gyerekek, célba dobhatnak a sötétben, gyűjthetnek valamilyen előre megbeszélt termést – az a lényeg, hogy sötétben tartózkodjanak, közben lássanak, halljanak valami félelmeteset.
Kisebbeknek elég, ha megszólal egy csengettyű, ha eléjük sétál egy bohóc, a nagyobbaknál már lehet próbálkozni oroszlánüvöltéssel, vagy a fáról leugró szellemmel is! (Felnőtt mindenképpen legyen a gyerekekkel, hogy segíteni tudjon, amikor megijed egy lurkó!)

# Tipp 5: Kertmozi

Ehhez a mókához igazán érdemes összefogni a szomszédokkal. Egy jó nagy szabad falfelület, vagy egy vetítővászon (lepedő?) szükséges a vetítéshez, na meg persze a kivetítő, a többi kellék biztos, hogy minden háztartásban megtalálható. Székeket, üléseket lehet sorba rendezni, a gyerekek készíthetnek belépőket (még egy kis zsebpénzt is begyűjthetnek, ha a felnőttek pár forinttal tényleg megveszik a jegyet), lehet otthon is kukoricát pattogtatni, üdítőt készíteni, és amikor kellőképpen besötétedik, kezdődhet a mozi a kertben!

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!
Képek: Pixabay.com

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.