Beszélgetsz a fiaddal a szexről?

szerelmes pár

Nagyon meghatározza a felnőttkori hozzáállást, hogy gyermekkorban mihez szokik hozzá az ember. Ha téged úgy neveltek, hogy a szex tabu volt, akkor könnyen lehet, hogy neked is nehéz szóba hozni, beszélni a testiségről, szexről. Azt ugye tudod, hogy ha te nem mesélsz el minden fontos tudnivalót a fiadnak, ő akkor is megtalálja majd a kérdéseire a választ, csak az nem biztos, hogy mindig jó helyen, megbízható forrásból.

Ha fontosnak érzed, hogy a családtól tanulja meg a fiad a teste működését, az érzelmek helyét a szexben és úgy általában, bátran merjen kérdezni, akkor figyelj, hogy már egészen pici korától ehhez szoktasd hozzá!

Felvilágosítás?

Mai napig emlegetjük a felvilágosítást, de azt már talán senki nem gondolja komolyan, hogy megvárjuk, amíg gyermekünk kb 14 éves lesz, majd egy kedd délután 6-kor elmagyarázunk mindent, amit szerintünk tudni érdemes… Ha ilyen időpontra várnál, egyrészt sosem fogsz megfelelő alkalmat találni (mert késő van, mert fáradt vagyok, mert a gyerek fáradt, mert nincs kedvem, mert még kicsi, mert már úgyis tud mindent…), másrészt elkésel. Mire kamasz lesz a fiad, addigra rengeteg helyes és helytelen információval tömik majd tele a fejét a társai, akik láttak, hallottak valahol valamit, különben is nekik van egy bátyjuk, tehát ők már tuti mindent tudnak. Ha véletlenül nem a társaitól hallana sok érdekes tudnivalót, akkor az interneten talál majd magának olyan oldalt, ami nem biztos, hogy a leghitelesebben tájékoztatja az ifjúságot.

A gyerekek már egészen pici koruktól kezdve kérdeznek. A “mi ez”- és a “miért”-korszak ugye  ismerős? Alig, hogy elkezdenek beszélni, mindjárt jönnek is a kérdéseik. Ahogy felfedezik a világot, felfedezik a saját testüket is, a testvéreikét, szüleikét is. Miért más anya, mint apa? Hogy is van ez?

Kérdésre felelet

Mindig igyekezz válaszolni az ilyen kérdéseire is, és mire felnő, szépen lassan meg is tanul mindent.
Hogy a szomszéd néninek miért van olyan nagy pocakja? Ez a baba hogy is került oda? Mi is az a szerelem? Hogyan működik a fiúk teste, hogyan a lányoké? Mi az a szex? Miért és hogyan csinálják a nagyok?

Mindig életkorának megfelelő szinten próbálj vele beszélni ezekről a kérdésekről. A kicsiknek még egészen más kérdéseik vannak, mint a nagyobbaknak. Nekik még nem kell minden részletbe belemerülni (nem is értenének meg mindent), csak éppen annyit mondj el, amire akkor kíváncsi. Ha megszokja, hogy tőled, a szülőtől mindig kérdezhet, akkor nem fog olyan internetes oldalakat keresgélni, ahol nem megfelelő dolgokat talál, nem fog mindent elhinni az osztálytársainak sem. Amikor már nagyobb, vegyetek a kezetekbe könyvet, nézzétek meg az ábrákat, beszéljétek meg! Ajánlj a figyelmébe olyan könyvet, ami szerinted jól írja le a nemi éréssel kapcsolatos dolgokat. Ezekből a könyvekből később már egyedül is megkeresheti majd a kérdéseire a válaszokat.

Mesélj a saját fiatalkorodról!

Milyen volt a te kamaszkorod? Milyen volt az első szerelem? Ki és miért vonzott akkoriban? Mi tetszett, mit szerettél a másikban? Mit éreztél az első randi előtt? Az első csók után…
(Legyen azért határ, minden intim részletről nem kell beszámolni a gyermekeinknek!)

szerelmes pár

Egy amerikai anyuka szerint a következő dolgokat mindenképpen meg kell tanítani a fiadnak, mire kamasz lesz

  • Ne beszéld ki a lányokat a hátuk mögött!
    (te sem örülnél neki, ha téged kitárgyalnának a lányok)

Még a legjobb barátodnak se mondj el semmit arról, ami egy lány és közötted történt, ez a ti dolgotok. Ne mondd róla, hogy rosszul csókolózik, vagy büdös a szája (akkor te miért csókolóztál vele?). Ha más kezdene mesélni hasonló dolgokat, állítsd le őt is.

  • Mindenhez két ember kell

Előfordul, hogy úgy tűnik, a lány is akarja, de végül meggondolja magát. Ezt el kell fogadnod, ez az ő döntése, jogában áll. Ettől neked még nem kell bunkónak lenned. A beleegyezése nélkül semmihez nincs jogod. Inkább légy megértő, támogató!

  • Semmi olyat ne csinálj másokkal, aminek te magad sem örülnél

Azt kapod vissza, amit adsz! (Azt adod vissza, amit kapsz.)

  • A te tested a tiéd

Engedélyed nélkül, szándékod ellenére hozzád sem érhet hozzád senki. Csak akkor, ha te is akarod.

  • Védekezz!

Ha minden összejön: szerelmes vagy, mindketten akarjátok, akkor is gondolj a jövőre! Használj óvszert!

 

Folytassuk a sort!
Szerinted milyen tudnivalókat fontos még a srácok fejébe verni addigra, mire elkezdenek komolyabban érdeklődni a lányok, a szexualitás iránt?

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

 

Kép: Pixabay.com

 

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.