Elolvastam! Egyedül! – első olvasmányok srácoknak

olvas

Lehet, hogy észre sem veszed és egyszer csak  a kisfiad közli veled, hogy elolvasott egy könyvet. Egyedül! Ez lehet, hogy egy korábbi kedvenc is, amit már ezerszer hallott Tőled, amikor még Te olvastad az esti mesét. A kedvenc könyvet ő maga is szívesen elolvassa, utána pedig rendkívül büszke arra, hogy egy egész könyvet sikerült elolvasnia elejétől a végéig.
Könyvajánló alsósoknak

 

Az első sikerélmények begyűjtéséhez rendkívül jók az olyan könyvek, amikben nagy képek és kevés szöveg található. Ha nehezen szánja rá magát a fiad, hogy ő maga kezdjen el olvasni, akkor mindenképpen az ilyen egyszerű, rövid (de hosszúnak látszó) könyveket ajánld először a figyelmébe. Angol nyelvterületen teljesen elterjedt, itthon a Fabula Stúdió könyvein látok olyan létrát, ami az olvasástudás különböző fokait jelképezi. Így lépésről lépésre tud választani a kis olvasó az egyre hosszabb, egyre összetettebb történetek közül. Kezdetnek mindenképpen a rövid, egy-két szereplős történet ajánlott. (Kezdő olvasóknak az Olvasó Cinke és Olvasó Tigris könyveit ajánlja a kiadó)

Első olvasmánynak természetesen kiválóak a mesék (népmesék, Lázár Ervin, Marék Veronika, Janikovszky Éva meséi). Sok fiú könnyebben birkózik meg először a képregényekkel. Nézz körül egy könyvtárban, próbálkozzatok!
Ha megvannak az első sikerek, a képregények után is jöhetnek a komolyabb írások.

 

Rosszcsont Peti
Rosszcsont Peti
Kezdő olvasóknak írt sorozat. Rosszcsont Peti tényleg rosszcsont! A srácoknak különösen bejön, hogy mennyi csintalanságot képes művelni ez a gyerek! Folyton valami kópéságon jár az esze, kihasznál minden kínálkozó alkalmat a “rosszaságra”! Az iskolától az édesapja munkahelyéig, bárhol képes megtalálni a lehetőségeket! A szüleit, a tanárait, bármelyik felnőttet képes felbosszantani! Éppen ettől olyan mulatságos! Ha elkezdi a fiad a sorozatot, nem fogja tudni abbahagyni!

 

Madzag

 

Varga Katalin: Madzag és cimborái
Madzag egy kedves kis pulikölyök, aki a baromfi udvar lakóival keveredik különböző izgalmas, mókás kalandokba. Mi történik, ha egy kiskutya gyáva? Ha egy kiscica túlságosan szertelen? Mire jó a kutyaszimat? Hogyan fog a cica halat? Hogyan egeret? Mi történik, ha két összebarátkozott kutya-ikerpár és cica-ikerpár társaságába egy vadkacsafióka is belecsöppen?

 

 

Geronimo StiltonGeronimo Stilton
Ezt a sorozatot is elsősorban a fiúk szeretik olvasni. A történet főszereplője Geronimo, aki egy újság főszerkesztője. Mindent megtesz a lap sikeréért, az érdekes hírekért és közben mindig valamilyen nem várt kalandba keveredik. A könyvek képregényszerűen illusztráltak, színes betűkkel íródtak, ami szintén csábítóvá teszi a srácok körében a sorozatot. Hajrá, induljatok el a Fantázia Birodalmába, vagy a kalózok közé, de várnak Rátok a dínók és a múmiák is, ha követitek Geronimot a kalandjai során!

Alex Rider

 

Anthony Horowitz művei
Üldözések, nyomozások, kommandós akciók. Ráadásul a könyvek főszereplője 1-1 kamasz srác. Bármelyik fiú szívesen részt venne hasonló kalandokban, ezért olvasni is szívesen szokták Alex Rider, vagy Nick, a 13 éves londoni srác izgalmakban bővelkedő történeteit.

 

 

Egyéb olvasmányok kezdő olvasóknak:
Népek meséi sorozat
Egy ropi naplója
Szeleburdi család
Karl May indiános sorozata
Böszörményi Gyula könyvei
Ulysses Moore
Rick Riordan: Villámtolvaj
Thomas Brezina könyvei
Brilly Pat: Béta trió >>
Joe Carrot: Az árnyak háza >>

Hogyan kezdjük? >>
Első olvasmányok >>
Ha egy kis biztatásra is szükség van >>

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

 

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.