Ha a gyermek fél az orvostól

orvosnál

Mit tegyél, hogy elűzd a csöppség félelmét? Hogyan nyugtasd meg, mielőtt igazán izgulni kezdene? Néhány tippet összegyűjtöttünk, próbáld ki, hogy ne féljen kisfiad az orvostól!

Készítsd fel!

Mielőtt orvoshoz mentek, meséld el a kisfiadnak, hogy hova mentek és miért, mi fog ott történni! Nem szabad becsapni! Ne mondd, hogy nem fog semmit sem csinálni a doktor bácsi/néni, ha éppen oltásért mentek. Ha így teszel, elveszíted a bizalmát, legközelebb már nem fog hinni Neked a pici és még nehezebb lesz elvinni az orvoshoz! Inkább magyarázd el, hogy mit fog csinálni az orvos és miért. Ezután könnyebben fogja elfogadni a beavatkozást!

Fél az orvostól? Ne fenyegesd!

A hétköznapokban ne fenyegesd a gyereket se az orvossal, se orvosi eszközökkel. Ne mondd neki, hogy “majd kapsz egy jóság-szurit, ha rossz leszel”. Ezzel csak azt sugallnád csemetédnek, hogy az orvosok rosszat akarnak neki, bántani akarják és a picik eleve rettegni fognak, ha csak meghallják, hogy orvosról beszélünk. Büntetésként tudatosul bennük az injekció.

Jutalommal többre mész!

Ígérj be valamilyen jutalmat, ha ügyes lesz az orvosnál! Nem kell játékot, vagy édességet venni, csak beszéljétek meg, hogy hazafelé megálltok a játszótéren, ha ügyes lesz, vagy elmentek a parkba biciklizni, vagy bármi olyat megígérhetsz, amit szeret játszani a kisfiad.

Fehér köpenyt visel az orvosotok?

Vannak olyan gyermekek, akiket ez is megijeszt. Nem feltétlenül az orvostól félnek, maga a köpeny okoz ijedtséget. Próbáljátok ki, hogy otthon is fehér köpenyben látogasson meg Benneteket egy barátotok, vagy Ti is felvehetitek néhányszor. Lényeg, hogy szokja a látványt a pici, és lássa, hogy ez nem okoz semmilyen problémát.
Persze, vannak olyan gyerekek is, akik a várót sem szeretik, irtóznak a tömegtől, az idegenektől, az ismeretlentől. Velük keressetek olyan lehetőségeket, ahol új játszótársakkal lehet ismerkedni! Menjetek játszótérre, játszóházba, régen látott barátokhoz!

Játsszatok orvososdit!

A macik, kutyusok legyenek a kis betegek, Te és a kisfiad pedig az orvosok! Meséld el játék közben, hogy mit csinál a doktor bácsi: meghallgatja a szívverésüket, a lélegzésüket, megnézi a torkukat, megtapogatja a hasukat, stb. Hagyd, hogy a gyerek is kipróbáljon mindent, amit Te mutattál neki. Legyél Te is beteg, hadd gyógyítson Téged is a kicsi!
Ha nem akar ilyet játszani a lurkó, akkor ne erőltesd, majd térj vissza pár nap múlva újra erre az ötletre!

Aki nem fél az orvostól

Ha van idősebb testvér is a családban, vidd magaddal a kicsit is, amikor a nagyot kell vinni orvoshoz (ne a legnagyobb járványok idején)! Hadd lássa kisebbik gyermeked, hogy a nagyot hogyan vizsgálja meg az orvos, hadd lássa, hogy nem történik semmi rossz, a doktor bácsi/néni nem gonosz, nem bánt!

Amikor orvoshoz mentek, tereld el a kellemetlen gondolatokat!

Vigyétek magatokkal a kedvenc mesekönyveteket (vannak orvosi vizsgálatokról szóló bájos mesék!), olvassátok el, nézegessétek a képeket, beszéljétek meg a történetet, amíg várakoztok! Próbálj türelmes, nyugodt maradni akkor is, ha a kicsi már izgulni, félni kezd! Ha rajtad is látja, hogy nem idegeskedsz, ő is könnyebben megőrzi a nyugalmát!

Légy nyugodt!

Azt minden kisgyerek megérzi, amikor egyfélét mondunk, de másfélét gondolunk. Észre fogja venni, ha idegesek vagyunk, hiába mondjuk, hogy nem kell félni. Fontos tehát, hogy tényleg nyugodt is legyél, ne csak a picit próbáld meggyőzni!

A Te kisfiad fél az orvostól? Milyen módszerekkel próbálkozol? Hogyan készíted fel, mikor orvoshoz indultok?

Kép: Freedigitalphotos.net

Hozzászólások

hozzászólás


Hozzászólások

Ha a gyermek fél az orvostól — 4 hozzászólás

  1. Szerencsére ritkán megyünk. Bár a fiam nagyon szeret az orvoshoz járni, mert van pár érdekes játék és leáll játszani. Aztán alig akar kijönni… Az asszisztens meg majd keresztülszúr a szemével, hogy miért nem megyünk már… :-)

  2. Ja, igen a fehér köpeny… Kiskoromban felszúrták a fülem, és azóta is él bennem a kép arról a kör alakú középen lyukas fém valamiről, amin keresztül a fülembe néztek. Akkor féltem tőle és üvöltöttem a látványtól. Most már csak összeugrik a gyomrom reflexből.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.