Ha-jó!

papirhajó

Kisgyermekkoromban az első origami hajtogatásom nagypapám segítségével egy papírhajó volt. Falun nevelkedtem, ahol – folyó nem lévén – az erdei patakocskában úsztattuk az elkészült hajókat.

Rengeteg fiú vett körül már akkor is, barátok, unokatestvérek. Hamar fel kellett zárkóznom a fiús játékokhoz!
Természetesen ezek a hajók számtalan esetben hadihajóként funkcionáltak. A fiúk valahogy már így születnek, hajóimádattal! Nem mondom, hogy engem nem varázsol el a Dunán haladó számtalan hajó! Na de a fiúk rögtön háborúba küldenek minden járművet, vagy rendőri üldözésbe.

Igazi fiús anyukaként tehát kellő tapasztalattal felvértezve és folyómenti városba költözve tudtam, a papírhajó-készítés nálunk is adu ász lesz. Festéssel, rajzzal díszítve eleinte a Kis-Dunán, majd a Nagy-Dunán eresztettük útnak a saját kezűleg elkészített hadihajókat azt képzelve, hogy hadba küldjük őket!

Mikor tudomást szereztem róla, hogy a Lajta Monitor Múzeumhajó Esztergomba érkezik, rögtön tollat ragadtam és a naptárba véstem! Ott kell lennünk!

A Magyar Honvédség idén ünnepli fennállásának 170. évfordulóját. Ez alkalomból a Honvédelmi Minisztérium egy emlékév keretén belül útnak indította a Lajta Monitor Múzeumhajó a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tiszteletbeli zászlóshajóját, melynek segítségével megismerhetjük az első világháború történetét, valamint a hadihajózást. A hajó útját az elmúlt 170 év történetével foglalkozó kiállítással, hozzá csatlakozó múzeumpedagógiai foglalkozással, fegyverbemutatóval, megemlékezésekkel és hagyományőrzéssel. A Lajta Monitor aktív I. világháborús részvétele kiváló helyszínt biztosíthat a megemlékezéshez is, hiszen 2018 a világháború befejezésének 100. évfordulója is.

Tehát úgy vélem, a fiúknak és apukáknak ez a hétvége nagyon be fog jönni!
Esztergomban 2018. április 12-13-14-én látható a hajó, négy idegenvezető mutatja be a látnivalókat 25-30 fős csoportoknak. Részvétel ingyenes!

Esztergom

Hogy helyileg hol lesz? Esztergomban az Erzsébet Parkban a Dzsámi kávézóval szemben.
Ha a nagy érdeklődésre való tekintettel torlódás alakulna ki, ne legyetek türelmetlenek, az Erzsébet Park kiváló helyszín egy nagy sétához, vagy készüljetek pokróccal piknikhez… van egy szuper kosárlabda pálya is (vigyetek labdát)! Szülőknek ajánlom a Dzsámi kávézót, ami egy nagyon hangulatos hely. És ha egy nagyon aktív gyereked van, ajánlom menjetek fel a vadregényes Macska lépcsőn a Bazilikáig! Onnan a kilátás pazar. És ha még mindig van szufla, irány a kupola! Megsúgom félúton egy szuper panorámaterasz vár kávéval, üdítőkkel…
Jó hétvégét Mindenkinek!

Írta: Szabó-Szaller Iza

Ha Esztergomban nem tudod megnézni a hajót, keress olyan helyet, ami közelebb van hozzád. Május végére ér Mohácsra a hajó! Az időpontokat és a helyszíneket itt tudod megnézni!

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!
Képek: pixabay.com

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.