Hogyan neveld a fiadat?

fiúk

Egy értelmes, jó kiállású fiú nevelése nagy kihívás. A fiúk nehezebben illeszkednek be a társaságba, időnként nem bírnak magukkal, több mozgást igényelnek, bátrabbak, vakmerőbbek…
Nem számít, hogy a te fiad milyen, van néhány hatásos módszerünk, aminek segítségével könnyebben boldogulsz majd!

Legyen felelős valamiért!
Az utasítások követése és a rájuk bízott feladatok teljesítése lassabban megy a fiúknál. A gyakorlás segít! Kérd meg az óvodásodat, hogy hozzon neked egy kanalat a tészta keveréséhez. Adj az iskolás fiadnak rendszeres feladatot, pl legyen ő a felelős kis kedvencetek etetésért.
Egy kis felelősségérzet jó szolgálatot fog tenni neki az iskolában is és a háztartásban is könnyebben fog boldogulni.

Engedd, hogy kimutassa az érzelmeit!
Még ezekben a felvilágosult időkben is gyakran elvárják a fiúktól, hogy elfojtsák könnyeiket és lenyeljék bánatukat, míg a lányokkal szemben nincs ilyen “követelmény”. Ha a fiad zaklatott, hagyd hogy kifejezze (kivéve ha rombol, vagy teljesen elborul). Aztán, amint visszatér a “józan esze”, megbeszélheted vele, hogy hogyan érez és miért. Segíts neki megnevezni az érzelmeit, akár sértődött, akár szomorú, akár dühös.

Érintsd meg, öleld meg, puszild meg!
Kutatások kimutatták, hogy a szülők ritkábban kerülnek fizikai kontaktusba a fiaikkal, mint a lányaikkal, kisgyermek kortól kezdve. Pedig nem csak a lányoknak van szükségük az ölelésekre és a cirógatásokra, a fiúknak is biztonságérzetet ad.
Ahogy nőnek a fiúk, egyre valószínűbb, hogy visszariadnak a pusziktól és az ölelésektől, főleg ha a barátaik is jelen vannak. Jó tudni, hogy még ha azt is mondják, hogy nem akarnak puszit, akkor is szükségük van törődésre, úgyhogy kicsit trükköznöd kell az érintésekkel – egy gyors ölelés mikor senki nincs a közelben, egy kis hátba veregetés a konyhában.

Ne próbáld visszafogni, ha nagyon izgága!
A fiúknak általában sok az energiájuk, amivel túltöltődnek, ha nincs elég lehetőségük futni, mászni,  kiadni magukból a fölösleget. Csak emlékeztesd őt, hogy vannak olyan helyek és időpontok – például az osztályterem – ahol vissza kell venni egy kicsit.

Ne aggódj, ha nem viselkedik elég „férfiasan”!
Még a “keménylegény” apukák is szeretnek babusgatni (a jobbak legalábbis). Egy kisfiú, aki szereti ölelgetni a plüssállatait, felnőttkorában könnyebben boldogul majd.

Segíts neki, hogy kapcsolatokat építsen!
A legtöbb fiú nem alakít ki közeli barátságokat olyan könnyen, mint a lányok. Nagyobb valószínűséggel játszanak csoportokban és versengenek a vezető szerepért. Teremts lehetőségeket, hogy barátkozhasson, bátorítsd, hogy ossza meg játékait, legyen udvarias és játsszon szépen.

Próbáld megszerettetni vele a zenét!
Sikerélményt jelenthet a fiadnak, ha játszik valamilyen hangszeren. A zeneórák fejleszthetik egy fiatal gyermek gondolkodását és javíthatják a memóriáját.
Ha jobban szeret csoportban dolgozni, egy gyerekkórus, vagy zenekar jó ötlet lehet. Koncertekre is járhattok, ha van hozzá kedve.

Támogasd a hobbijában, mégha nem is „fiús”!
Ha a fiad táncórákat szeretne venni, barátai kicsúfolhatják, amivel nehéz lehet szembenézni. Ha viszont csepegtetsz belé egy kis önbizalmat és bátorítod a többiek „másságának” elfogadására, akkor könnyebben fogja tudni kezelni a csúfolódást.
Tehát, ha táncolni akar, hagyd neki. Különben is, lehet, hogy jövőre már focizni szeretne majd.

Dicsérd a jót!
A „fiús” viselkedés, még ha életkornak megfelelő is, nehezen kezelhető a felnőttek számára, ezért a fiúk sok dorgálást és szidást kapnak az iskolában és otthon. A lányos szülők gyakran reklamálnak, hogy a fiúk kapják az összes figyelmet az osztályban, de (legalábbis a korai időszakokban) ennek a figyelemnek a nagy része negatív.

Mit tehetsz? Amikor csak lehetséges, próbáld észrevenni a fiadat, amikor „jól viselkedik”.  Tudasd vele, hogy értékeled az erőfeszítéseit és irányítsd az energiáit építőjellegű tevékenységek felé!

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

 

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.