Hogyan szoktassuk le a fiúkat a pelenkáról?

szobatiszta

Előbb-utóbb minden kisfiú megérik arra, hogy elhagyja a pelenkát. A fejlődést nem igazán lehet sürgetni, sőt! Ha kényszeríteni akarjuk, az gyakran vissza is veti a kicsiket. Inkább figyeljük a lurkót, vegyük észre a jeleket, amikből arra lehet következtetni, hogy már készen áll a következő lépésre, a pelenka elhagyására!


Mennyi idős legyen a kisfiú?

A legtöbb gyermek kétéves kora körül (fiúk esetében ez akár 3 éves kor is lehet) jön rá, hogy ő érzi, amikor feszül a hólyagja, vagy a végbele. Lassacskán azt is megtanulja, hogy azt is érzi, amikor valami elindul. Manapság már nem zavarja a gyerekeket a nedvesség, a pelenkagyártók éppen azt reklámozzák, hogy termékeik milyen kiváló nedvszívó képességgel rendelkeznek. Ha akarjuk, mégis el tudjuk érni, hogy a gyerekek érezzék is a nedvességet, egyszerűen le kell venni róluk a pelust. Erre a lépésre akkor célszerű sort keríteni, amikor már  úgy látjuk, hogy készen áll a szobatisztaságra a kicsi.

Mikor vegyük le a pelenkát?
A legideálisabb idő az első próbálkozásokhoz a nyár, a meleg időszak, amikor nem fenyeget a megfázás, felfázás veszélye még nedves kisnadrágban sem. Olyan időpontot válasszunk, amikor nem kell új helyzethez alkalmazkodnia a kicsinek, amikor otthon tudunk maradni napokig, vagy akár hetekig, amikor mi is nyugodtnak, türelmesnek érezzük magunkat.
Ha úgy gondoljuk, hogy eljött az idő, kereshetünk közösen a boltban egy bilit, olyat, ami tetszik a kicsinek. Szívesebben fogja birtokba venni, ha kedvére való! Ne zárjuk ki, ha követ minket a wc-re, inkább mondjuk el neki, hogy mit csinálunk és ezért ilyenkor jobban szeretünk egyedül lenni. Idővel majd megszokja és elfogadja.
Készüljünk fel alsónadrágokkal is!

Milyen jelekből lehet észrevenni, hogy már érzi, mi történik a pelenkában?
Ha már azt látjuk, hogy megáll a pici, abbahagyja az addig végzett tevékenységet, játékot, netán még oda is kap a pelushoz, tudhatjuk, hogy már érzi az ürítési folyamatokat. Némelyik gyermek még szól is a szülőnek, hogy megtelt a pelenka, le akarja  venni. Ha alvás közben egyre többször marad száraz a pelenka, szintén jó jel! Amikor már itt tart a kisfiú a fejlődésben, mutassuk meg neki egyre gyakrabban a bilit, hagyjuk, hogy ráüljön, kipróbálja! Nem baj, ha még ruhástól ül rá, majd amikor igaziból elkezd bilizni, meg kell beszélni vele, hogy ezt csupasz popsival használjuk.

Első lépések a szobatisztasághoz vezető úton
Ha úgy látjuk, hogy a kicsi is készen áll, a körülmények is ideálisak, levehetjük a pelenkát. Vegyük elő a korábban már beszerzett “menő” alsónadrágokat, nézegessük meg öltözködés előtt közösen, hogy milyen szépségekben villoghat most már ő is, ráadásul ebben már pont olyan férfias lesz ő is, mint apa. Ha van a kedvenc mesefigurájával, autókkal, motorokkal, stb dekorált kisnadrág, akkor ezekből vásároljunk sokat! Engedjük meg kisfiunknak, hogy ő válassza ki, melyiket szeretné felvenni, sőt azt is engedjük meg neki, hogy megmutassa gyorsan a család minden tagjának, milyen fantasztikus, hogy rajta is kisnadrág van! Hadd dicsekedjen, hogy ő már milyen nagyfiú!
Ha meleg van és úgyis otthon töltjük a napot, akár maradhat is ebben az egy szál alsóban, legalább nem kell olyan sok elázott ruhát kimosni később. Persze vannak olyanok, akik inkább a nadrág viseletére esküsznek, mert az felszívja a nedvességet, és kevesebb takarítani való tócsa lesz egy-egy “baleset” után a lakásban.

Dicsérjük meg, hogy már ilyen ügyes, hogy nincs rajta pelenka, időnként érdeklődjünk, hogy nem kell-e pisilnie, kakilnia. A bilit, wc-t emlegessük gyakran, és amint menni szeretne, vigyük is rögtön a kissrácot, az első napokban még nem fogja tudni visszatartani. Eleinte gyakran, majd egyre ritkábban kell számítanunk becsurgásra. Ilyenkor ne szidjuk le, ne szégyenítsük meg! Ő talán először érzi a testén a nedvességet, most fogja megtanulni, hogy ilyenkor mi a teendő. Azt elmondhatjuk, hogy ilyen esetekben szoktuk használni a bilit vagy a wc-t, és biztassuk, hogy legközelebb már neki is sikerüljön! Egy kicsit sajnálkozhatunk azon, hogy most a micimackós kisnadrág elázott, de szerencsére másik kedvencre is le tudjuk cserélni, erre majd megpróbálunk jobban vigyázni, hogy ne kelljen ezt is kimosni.

Ismerkedjen a bilivel a kisfiú!
Ösztönözzük a bili használatára, de ne erőltessük. Ültessük rá bármikor, amikor szeretné éppen kipróbálni! Kisfiúknál figyeljünk oda, a hímvesszőt igazítsuk bele a bilibe, és figyelmeztessük is a kicsit, hogy ilyenkor ne piszkálja, nehogy kifelé pisiljen! Előfordul, hogy minden igyekezete és érdeklődése ellenére alig két másodperc múlva fel is pattan a biliről. Kérdezzünk rá ilyenkor, hogy mi van a pisiléssel, kakilással, de legyünk türelmesek, ha nem akar, ne üljön vissza azonnal. Majd később újra megpróbálja!

Első sikerek a bilin
Ha sikerül valamit produkálnia bilibe, dicsérjük meg, osztozzunk az örömében, de ne csináljunk belőle népünnepélyt! Ez majd egy teljesen hétköznapi gyakorlattá kell, hogy váljon, nem különleges eseménynek kell lennie! A sikeres akció végén tartsuk erősen a bilit, amíg a kicsi feláll róla, hogy ne borítsa magára. Törüljük le a hímvesszőjét, popsiját, öltöztessük fel, mossuk meg a kezét! A bili takarításakor ne mutassunk undort, ne keltsünk rossz érzést a gyermekben. Kiürítés után mossuk tisztára a bilit, hogy készen álljon a következő akcióra!
Az első sikert nem biztos, hogy rögtön követi a második, ez nem gond, csak türelem! Van olyan gyerek, akinek 3 nap is elég, de van olyan is, akinek két hét sem elég a szobatisztaság megtanulásához.

Bili vagy wc?
Nem mindegyik gyereknek jön be a bili, van olyan, aki inkább a wc-re akar ülni, mint a nagyok. Vegyünk neki szűkítőt, hadd használja ő is a wc-t! A fiúk már bizonyára tisztában vannak vele, hogy apa állva is tud pisilni! Ezt egészen biztosan ők is minél hamarabb ki akarják próbálni. Mivel a wc még magas nekik, tegyünk nekik oda egy fellépőt, vagy egy kis széket, sámlit, amire ráállhatnak, hogy ők is felérjék. Legyünk mellette, tartsuk a kicsit, nehogy kicsússzon alóla az eszköz, és közösen célozzunk a wc-be, hogy jó helyre találjon!

Széklet
A székletürítés néhány gyermeknél nehezebben megy bilibe, vagy wc-be. Figyeljük meg, mikor és hol szokott kakilni. Van olyan gyerek, aki inkább kér egy pelenkát és abba végzi a dolgát – mivel már ő jelzi, hogy szükség van a pelusra, ő már tisztában van az izmok szabályozásával, a bili, vagy a wc viszont még nem tetszik neki valamiért. Előfordulhat, hogy nem is a bilivel van a baja, hanem ő máshova szeret elbújni ehhez a folyamathoz, mint ahova mi a bilit letettük (lehet, hogy a nagyszoba szimpatikusabb, mint a mellékhelyiség). Nem kell ebből ügyet csinálni, tegyük oda a bilit, ahova el szokott bújni a kicsi, lehet, hogy ezzel meg is oldódik a problémánk. Pár nap múlva pedig már el fogja fogadni máshol is a bilit. Ha tudjuk, hogy például mindig ebéd után szokott kakilni, rögtön az étkezés után már ajánlhatjuk is neki, hogy üljön rá a bilire.

Ágytisztaság
Ez gyakran újabb lépcsőfokot jelent, sokaknak ez lesz az utolsó fázis. Ha már nincsenek nappal “balesetek”, ha nem kell már rendszeresen tócsákat takarítanunk, akkor a nappali szobatisztasággal már nagyjából rendben vagyunk. Alváshoz azonban még ilyenkor is érdemes ráadni egy pelenkát a kicsire. Előbb, vagy utóbb azt fogjuk tapasztalni, hogy ébredéskor is rendszeresen száraz a pelenka. Ilyenkor mindig kaphat dicséretet a kisfiú! Ha kb 1 héten – 10 napon át száraz maradt reggelre is a pelus, akkor megpróbálhatjuk anélkül altatni. Amikor már pelenka nélkül tesszük le aludni, érdemes gumilepedőt is alátenni, hogy ne kelljen az ágyat is mosni.

Hogyan induljunk el otthonról?
Amikor már úgy érezzük, hogy készen állunk a csavargásra is, bátran keljünk útra, csak most kicsit jobban készüljünk fel! Mindenképpen tegyünk be csereruhát, törlőkendőt a táskánkba (sokan a bili nélkül sem tudnak elindulni)! Mielőtt elindulunk, menjünk el wc-re! (Ha még nagyon bizonytalanok vagyunk, akkor inkább adjunk pelenkát megint a kisfiunkra, amíg házon kívül vagyunk!)
Kisfiúkkal kicsit könnyebb a helyzetünk, ha mégis kellene útközben is pisilni. Jó lenne, ha lenne minden játszótér mellett egy mellékhelyiség is, de sajnos ez még csak álom, ma még a magunkkal vitt bilik, vagy a bokrok maradnak, ha nem bírjuk ki hazáig. Egyre tovább fogja tudni visszatartani a kicsi a székletet is, vizeletet is, egyre kevesebb lesz a kellemetlen helyzet.
Addig is játszhatunk a kisfiunkkal olyat, hogy locsoljuk meg ezt a fát, célozzunk arra a kavicsra, stb.

Ha nem sikerül…
Nem mindenkinek jön össze első próbálkozásra a szobatisztaság! Ha kb két hét után sem látunk változást a kisfiunkon, akkor hanyagoljuk egy kis ideig a témát. Adjuk rá vissza a pelenkát! Lehet, hogy éppen ez nem fog neki tetszeni és mégis inkább a bilire lesz kíváncsi, de az is lehet, hogy szinte észre sem veszi… Utóbbi esetben várjunk 1-2 hónapot, majd jöhet egy újabb próba, hogy leszoktassuk a pelenkáról a kicsit. Ha hamarabb látjuk a jeleket, hamarabb is elkezdhetjük újra!

Mindenki másképp…
Lehet, hogy hamar rászokik arra, hogy bilibe pisiljen, de kakilni még sokáig csak pelenkába hajlandó. Van, aki pár nap alatt szobatiszta lesz, de éjszaka még sokáig bepisil. (Ha az éjszakai bepisilés hónapokig, évekig elhúzódik, kérjük szakember segítségét!)

Visszaesés
Sajnos az is előfordulhat, hogy a szobatiszta gyermek egyszercsak újra bepisil, bekakil. Próbáljuk kideríteni, hogy vajon mi okozza ezt. Ha kistestvér születik, gyakran kér újra pelenkát a nagyobb is, így akarja ismét felhívni magára  a szülők figyelmét a nagyobb gyermek. Ha közösségbe kerül, az új helyzet, az új felnőttek, gyerekek, szintén kiválthatják a visszaesést! Családon belüli konfliktusok is okozhatnak problémákat a szobatisztaságban.

Kép: Freedigitalphotos.net

Ha nem tudod, hogy mit tegyél a fütyivel: Húzd, vagy ne húzd? Hagyd, hogy játsszon vele a kisfiad, vagy ne hagyd? Mi az a fitymaszűkület? Mi van a herékkel?
Dr Ipolyi-Topál Gitta összefoglalójából >> megtudhatod!

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

Segítség a szobatisztává váláshoz gyerekeknek:

bilizek(Kattints a képre és meg is veheted!)

 

Hozzászólások

hozzászólás


Hozzászólások

Hogyan szoktassuk le a fiúkat a pelenkáról? — 1 hozzászólás

  1. körültekintő, hasznos volt olvasni.Első gyermekemnél épp aktuális a téma.
    Köszönjük

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.