Játékajánló fiúknak

csokigyár

A Srácnevelde írója, Frank Ágnes kért meg, hogy írjak egy összefoglalót a fiús játékokról. Nagyon köszönöm a felkérést! Egy kicsit engedetlen leszek, mert nemcsak fiúknak ajánlok játékokat, belecsempésztem lányoknak valót is, de nem sokat. Ha például a társasjátékokat vesszük, azok közül sok van, amit fiúk és lányok is játszhatnak. Ezen kívül a saját véleményem az, hogy nem kell szigorúan beszorítani nemek szerint a gyerekeket, tanulják meg a fiúk is, hogy kell pelenkázni a babákat és a lányok is, hogy kell kalózhajót vagy várkastélyt építeni.

Ott kezdeném, hogy mint mindenkinek maga felé hajlik a keze, így nekem is, úgyhogy elsőként leírom, hogy miért is jó webshopban vásárolni.

Biztos Te is érezted már azt, hogy tele van a hócipőd a plázákkal és főleg Karácsony előtt az óriási tömeggel.

Nézzük, miért is jó interneten vásárolni?
-> Mert otthonról, kényelmesen, sorban állás nélkül nyugodtan nézelődhetünk, válogathatunk.
-> Ezt megtehetjük akár éjszaka is, amikor alszanak a gyerekek.
-> Összehasonlíthatjuk a boltok kínálatát.
-> Biztonságos, hiszen ugyanolyan garancia vonatkozik a termékekre, mintha boltban vásárolnánk, ráadásul 14 nap visszavételi kötelezettsége van az eladónak.
-> A termékek, ha úgy szeretnénk, házhoz jönnek.

Általában, mire figyeljünk játékválasztáskor?
Legyen egyszerűen megérthető és ötletes! Egyik karácsonyra a nagyfiam egy nagyon bonyolult autópálya rendszert kapott a nagyszüleitől ajándékba. Az egész család azt szerelte órákon keresztül, közben a gyerkőc unatkozott, mert érdemben nem tudott segíteni. Amikor kész lett, már annyira elunta megát szegény, hogy pár kör után abba is hagyta a játékot. Emellett használni sem volt egyszerű a pályát. Ezt az ajándékot a szüleimhez hozta a Jézuska, ezért a több órás szerelés és pár perc játékkör után következett a szétszerelés és bedobozolás. Azóta se raktuk össze. Ilyen játékot ne válasszunk!
Figyeljünk az életkor ajánlásokra! Se felfelé, se lefelé nem szerencsés nagyon eltérni. Ha sokkal bonyolultabb játékot adunk a gyermek kezébe, mint amivel már tudna játszani, abból csak sírás lesz és elmegy tőle a kedve. Ha viszont kinőtt már abból a játékból, akkor nem tud majd vele mit kezdeni és csak félrerakja.
Válasszunk olyan játékot, ami gondolkodásra, kreativitásra készteti a gyermeket! Én személy szerint nagyon hiszek a kreatív, alkotó játékokban, emellett a fajátékokban is.

mit kit hova

A kreatív játékban azért, mert az egész család együtt alkothat és a végén gyönyörködhetünk a végeredményben. Mostanában a 6 éves fiamnak a kedvenc játéka az üvegmatrica festék. Mi szülők, megrajzoljuk neki a sablont, ő meg kifesti. Egy konfliktusunk van csak, hogy a fiúk (a 2 éves most még csak szavaz) folyamatosan helikoptert, kalózhajót, tankot szeretnének üvegmatricázni, én pedig angyalkát, virágot, karácsonyi csengettyűt….

Ha még csak most ismerkedünk az üvegmatrica festéssel, kezdjük kisebb szettel, amiben van kontúr festék, színes festék és sablon is. Ha belejöttünk az üvegmatricázásba, vehetünk nagyobb szetteket is és az interneten találunk, de a Kreatív Lurkó játék webáruház oldaláról is tölthetünk le nyomtatható sablonokat.

A fajáték mellett azért teszem le a voksom, mert egy természetes anyag tapintása teljesen más érzéseket, érzetet vált ki a gyermekekből, mint a műanyag. A Kreatív Lurkó játék webáruházban a fajátékok igényes, német minőségű játékok, szépek az illesztések, nem szúrnak. Ha igényes játékokat adunk gyermekünknek, ezzel az ő szépérzékét és a minőséghez való kötődését is erősítjük, ami egészen felnőttkoráig elkísérheti őt.

mit kit hovamit kit hova

Társasjáték választásakor, ha igazán jót akarunk venni, érdemes úgy választani, hogy ne csak társas legyen, hanem gondolkodtató, logikát, problémamegoldást fejlesztő is.
• Ilyen játék kisebbeknek például az Útkereső logikai játék vagy a Mit? Kit? Hová? Logikai társasjáték.

EgérfutamMalomSzójáték
Nagyobbaknak az Egérfutamot, a Pillangós malmot, vagy a Szó- és Számjáték logikai társasjátékot ajánlom.

A játék során erősödnek a társas és családi kapcsolatok. A szabályok betartásával megtanítjuk gyermekünket, hogy az életben is vannak szabályok. Az ügyességi társasjátékok fejlesztik a kézügyességet, a koncentrációt. A csapatjátékok megtanítják a gyermeket együttműködni, csapatjátékosként gondolkodni, ami a későbbiekben egy közösségben elengedhetetlen.

Ha pedig lazítani szeretnénk egy kicsit, mert elég volt a gondolkodtató játékokból, választhatunk könnyedebb játékot is, mint a Swish vagy a Szellemkastély társasjáték. Mindkettő pörgős, rövid játék, de néha csak ennyire van idő és kell is a könnyed kikapcsolódás.

Ha szeretnénk megtanítani a lurkónknak, az önálló játékot, akkor az egyszemélyes játékokat ajánlom. Ezekben jellemzően feladatlapok vannak és az azokon lévő rejtvényeket kell kirakni a játéktáblán.

bunny boo

Két éves kortól játszható a Bunny Boo, ami egy 3D építkezős fejlesztő játék. Nagy, strapabíró elemeket tartalmaz, hogy a kicsiknek könnyű legyen azokat mozgatni, forgatni, pakolgatni. A kártyákon lévő feladatok egyre nehezednek, ezért 2 évestől egészen 5 éves korig játszhatnak vele a gyerekek. A feladatkártyán látható rajzot kell megépíteni a gyerekeknek, a szükséges építőelemeket és a nyulat felhasználva. Ha a megépített alakzat pont úgy néz ki, mint a kártyán és a nyuszi is pont ott van, kész a feladvány! Fejleszti a térérzékelést, kép-, és formafelismerést, logikai gondolkodást, az utánzást.

castle logixNagyobbaknak a Castle Logix – Csalóka várépítés játékot ajánlom, ahol hasonlóan a Bunny Boohoz, a feladatlapokon található feladványt kell megépíteni.

A játékajánló végére hagytam a „legfinomabb” játékot. Ha ezzel játszunk, előtte tegyünk el minden édességet és jól zárjuk el őket egy bombabiztos helyre.

csokigyár

A játék neve: Csokigyár :)

Ez is egy jellemzően egyszemélyes fejlesztő játék, de tele ínycsiklandó bombonokkal, pralinékkel, amik persze mind-mind a feladvány részét képezik.
A feladat, hogy összeállítsd a vásárlók egyedi rendelését, persze mindenki mást kér, ahogy az lenni szokott. A rendeléseket a feladatkártyákon találod meg, amik egyre nehezedő feladatokat tartalmaznak.
A játék célja a feladványlapokon lévő utasítások alapján találd ki a 9 csokibonbon helyes elrendezését a dobozban. Ha készen vagy a megoldással, lapozz egyet, és a feladatlap hátoldalán megtalálod a megoldást.

A fent leírt játékajánlóval kívánok minden kedves Olvasónak nagyon boldog, szeretetben és játékban gazdag Karácsonyi Ünnepeket!

Jó játékot kívánok!
Aranyiné Csernyák Eszter
+36 20 556 8961

Kreatív Lurkó

 

 

 


www.kreativlurko.hu

www.facebook.com/kreativlurko.hu
google.com/+KreatívLurkójátékwebáruházBudapest

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

 

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.