Jó, ha tudod a fiúk neveléséről

mászik, játszótér

Mennyi sztereotípiával találkozunk nap, mint nap, ugye?
A fiúk kisautókkal játszanak. A lányok babákkal.
A fiúk kék ruhákat viselnek. A lányok rózsaszínt.
A fiúk durvábbak. A lányok kedvesebbek.

A sztereotípiákat…

néha arra használjuk, hogy megmagyarázzuk, miért viselkednek úgy a gyerekek, ahogy. De bizony az is előfordul ám, hogy éppen mi magunk neveljük úgy a gyerekeinket, hogy megfeleljenek a sztereotípiáknak!
Ha egy kisfiú anyukája vagy, előbb-utóbb észreveszel néhány olyan szokást, amik nagyon „fiúsak”. Eleinte biztosan megpróbálod leszoktatni ezeknek a többségéről, próbáld meg inkább elfogadni! A veszélyektől persze óvd meg, de ne tilts meg minden olyan dolgot, ami szerinted nem jó szokás. Tanítsd meg inkább arra, hogy mit hogyan próbálhat ki, hogy a mozgásigényét is kielégítse, a veszélyérzetét is próbára tegye, de mégis épségben megússza a kalandot!

Hagyd mászni – A játszótéri mászókákra, a túrák során a kövekre, sziklákra, otthon a székekre, ágyra

sziklás, mászásHa nem ér el valamit, mert magasan van, hagyd, hogy felmásszon egy székre! Mutasd meg neki, hogy hova és hogy tegye oda a széket, hogy biztonságosan elérje, amit szeretne. Mindig legyél ilyenkor mellette, de ne csináld meg helyette! Hagyd, hogy gyakorolja! Hagyd, hogy önállóan megoldja, csak akkor lépj közbe, ha ő kéri, vagy ha úgy látod, hogy a testi épségét veszélyezteti.

A játszótéren is a mászókák jelentik az egyik legizgalmasabb lehetőséget. Legyél mellette, de mindig engedj picit többet és többet, hogy megtanuljon önállóan felmászni a tetejére (nyilván életkor függő, hogy melyik gyerek mennyit tud, mire képes egyedül)!

Ha túráztok és köves, sziklás helyen jártok, biztos lehetsz benne, hogy a kisfiad a legmagasabb sziklák legszélére akar kiállni, kiülni. Ha rendszeresen jártok túrázni és megtanulhatja, hogy hogyan vigyázzon magára, itt is engedj egyre többet, de ez az a lehetőség, amivel elég sokáig kell várnia, hogy teljesen egyedül felmászhasson a legtetejére! Első a testi épség!

Hagyd ugrálni, dobálni és birkózni

Hagyd, hogy leugorjon járdaszegélyekről, padokról és játszótéri játékokról! Ha nem lakik alattatok senki, akkor még otthon is lehet gyakorolni. Ágyról, esetleg székről leugorhat, ha van hozzá elég hely. (A helyet te válaszd ki, hogy ne legyen gond az érkezéssel sem! Véletlenül se ugorhasson neki egy asztal sarkának, radiátornak, vagy egyéb éles, kemény tárgynak.)

Puha szivacslabdával bent is lehet próbálkozni. A szabályokat állítsátok fel közösen, ésszerű keretek között, de néha legyen alkalma bent a szobában is labdázni (pl esős napokon hasznos lehet, ha a szobában is megengeded a labdázást).

Kicsit durvább játékkal sok energiát le lehet vezetni és a fizikai kontaktus segít erősíteni a kötődést a fiad és közötted. Ha van testvére, akkor úgyis birkózni fognak, amikor csak tudnak! Ha nincs, akkor apa és/vagy te leszel a partner!

Miért engedd, hogy ezeket a fiús dolgokat kipróbálja?

A srácok ösztönösen felmásznak dolgokra, dobálóznak, birkóznak, ugrálnak és megpróbálnak elbújni kis helyeken. Ezek az ösztönök segítenek a gyerekeknek megtanulni és megérteni az őket körülvevő világot.

Mire számíthatsz, ha megengeded, hogy ugráljon, dobáljon, másszon, birkózzon?

Megtanulja, hogy milyen érzés mászni, ugrani, dobni és birkózni: Ha megengeded, hogy kedve szerint csinálja ezeket, valójában kicsit visszafogottabb lesz. (A tiltott gyümölcs mindig édesebb.) A szabályok, korlátok legyenek meg, tanulja meg azt is, hogy hol a határ, de ha ésszerű kereteket szabtok, akkor könnyebben megismeri a saját határait is (közben egyre ügyesebb lesz)!

Megtanulja az ok-okozati összefüggéseket: Ha túl magasról ugrik le, akkor megütheti magát és az fáj. A legnagyobb óvintézkedések mellett is előfordulhat, hogy nem sikerül jól az ugrás, elcsúszik, megüti magát. Ezekből is tanul! (Természetesen nem olyan helyen kell engedni leugrani, ahonnan nagy eséllyel csak úgy tud leérni, hogy eltöri a lábát, betöri a fejét, de ha csak egy kicsit lehorzsolja a térdét, az nem a világvége.)

Magától kezdi keresni a biztonságosabb lehetőségeket: Kifejlődik a saját veszélyérzete, megtanulja, hogy hova lehet biztonságosan felmászni és hova nem szabad, mert túl magas és veszélyes. Nem minden alkalommal hoz jó döntést, de egyre többször sikerülni fog!

Mindegy, hogy mennyire próbálkozol, a gyereked az, aki. Az ösztönös késztetés, hogy a férfinemre jellemző dolgokat kipróbáljon, nehezen elkerülhető. Semmi gond sincs azzal, ha az ember elfogadja őket!

7 tipp, hogyan nevelj fiadból nagyszerű embert >>
A fiúk verekednek >>
Fiús anyaként jó ha tudod… >>
Az apa szerepe a fiúk életében >>

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!
Képek: Pixabay.com

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.