Kínában még mindig sokkal több a fiú

kínai baba

Negyedik éve csökkennek a nemek közti arányokat illető születéskori különbségek Kínában, de még mindig nagy az eltolódás a fiúk felé – derül ki a frissen közzétett hivatalos statisztikákból.

A kínai népesedési és családtervezési bizottság új adatai szerint a kelet-ázsiai országban 2012-ben minden megszületett 100 lányra 117,7 fiú jutott. Ez ugyan a korábbi évekhez képest jelentős javulás – 2009-ben még 100:119,5 volt az arány, 2004-ben pedig 100:121,2, míg a normálisnak tekintett arány 100 lánygyermekre 103-107 fiú -, de még mindig súlyosan torzultnak számít.

A kínai vezetés célja, hogy a nemek arányát az évtized közepére 100:115-re csökkentsék. Ezt “kemény feladat” lesz elérni, s jelentős erőfeszítéseket igényel majd – fogalmazott korábban Csang Csien, a bizottság sajtóért felelős vezetője a kínai sajtóban.
A fiúgyermekeket – elsősorban vidéken – számos okból a mai napig előnyben részesítik Kínában, egyebek közt a család fenntartását, az idősekről való gondoskodást biztosítandó. A helyzet az 1979-ben bevezetett szigorú, egy gyermeket engedélyező családtervezési politika után vált igazán súlyossá.

Máig elterjedt a szelektív abortusz, amelyet a kínai vezetés 2003-ban hivatalosan is betiltott ugyan, de az eredmények szerint sikertelenül. A becslések szerint az évtized végére a házasulandó korú férfiak száma 30-40 millióval is meghaladja majd hasonló korú nőtársaikét, ami jelentős társadalmi problémákat vetít előre.

Forrás: mti
Kép: Freedigitalphotos.net

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.