Könyvajánló a legkisebbeknek

könyvajánló

Milyen könyvekkel lepjük meg a legkisebb fiúkat? Milyen lapozgatni valót szeretnek a legifjabb legények?
Szebbnél szebb és jobbnál jobb könyveket találunk már az egészen kicsiknek is! Mindegyik családban megvannak a kedvencek, amiket szinte minden nap hallani akarnak a csöppségek. Melyik könyvekkel érdemes kezdeni? Mit olvassunk a legkisebbeknek?


Hogyan kezdjük el?
Mikor kezdjünk olvasni a kicsinek? >>

Olvasnivalók 1-3 éves kisfiúknak
Ahogy azt már korábban is írtam, már egészen pici korban adhatunk könyvet a baba kezébe. Olyanokat, amik még csak képeket tartalmaznak, vastag lapokból állnak, bírják a strapát. Az elején még nem olvasunk igazán, még csak ismerkedünk a könyvekkel. Képekről mesélünk, mutogatunk, kérdezünk.
(Jó ötlet lehet egy-két saját készítésű könyvecske, amiben anya, apa rajzolt pár olyan dolgot, ami a saját kisfiukat nagyon érdekli, amihez valamilyen családi élmény kötődik – hogy sokáig megmaradjon, érdemes laminálni a lapokat és utána összefűzni könyvvé.)

Először mondókákat, verseket érdemes olvasni a csöppségnek, ezeknek a ritmusa, a rímek még inkább magával ragadják. Nagyon gyorsan meg is jegyzi a szöveget (különösen, ha rendszeresen kéri valamelyik kedvenc könyvet és gyakran elolvassuk neki – esetleg el is játsszuk vele a történetet), előbb-utóbb azt vesszük észre, hogy már ő maga mondja a “mesét”.

kerekecske, dombocska
Kerekecske, dombocska… – Vidám mondókák

Keménylapos könyv, kedves rajzokkal, játékos mondókákkal, elsősorban a háziállatokról.
Részletek >>

 

A török és a tehenek
A török és a tehenek – Kis Bence
Ugye, hogy még ma is el tudnád mondani szó szerint ezeket a versikéket? Így lesz ezzel a kisfiad is, csak lapozgassátok gyakran a könyvet!

 

iciri_piciri
Iciri-piciri
Hányan nőttünk fel Móricz Zsigmond kedves történetén? Kisfiad is szeretni fogja a kis macska és két iciri-piciri ökrének meséjét.

ki vagyok én

 

Ki vagyok én?
Sorozat, amiből megtanulhatja csemetéd például a színeket, ellentéteket, közben pedig jót játszhattok, ugyanis a könyvben mindig elbújik valahol egy állatka, meg kell keresni!

 

tűzoltó
Autókönyvek
A tűzoltó; A mentő – a kisfiúk kedvenc járművei, formára vágva, babakézbe szánva. A járművek mindennapjairól tudhatnak meg sok újdonságot az apróságok.

Böngésző

 

Böngésző
Minden évszakra elkészült a Böngésző, amiben végtelen számú mese rejlik, csak a fantáziát kell elővenni! Új helyszínek, visszatérő szereplők, akiknek kalandjait a sorozat kötetein keresztül lehet követni. A könyvek részletgazdag, humoros rajzokkal illusztráltak tavaszra, nyárra, őszre és télre!

 

kisvakond


A kisvakond

Keménylapos könyvek és nagyobbaknak való variációk is kaphatók a boltokban. A leporellókkal kezdjük, és ha megszereti a csöppség, akkor jöhetnek a hosszabb történetek is. (Ahogy nő a gyermek, úgy nőhet a mese hossza is.)maszat
Berg Judit: Maszat
Maszat alszik, Maszat épít, Maszat a vonaton, és így tovább. A sorozat a kezdő “olvasóknak” kiváló, hisz a történetek rövidek, és hétköznapiak, kis tanulsággal. Maszat játszik a játszótéren, a kertben, de elvonatozik egy tanyára is…

 

Mutatok néhány olyan könyvet, amit a fiaink szerettek:

BoribonMarék Veronika: Boribon sorozat
Mesék Boribonról, a kedves játékmackóról és Annipanniról, aki egy kicsit anyukája, egy kicsit a barátja is Boribonnak. Közös kalandjaik sok-sok könyvet töltöttek meg, amiket a szerző maga illusztrált. Megtudhatjuk, hogyan ünnepli Boribon a szülinapját, hogy mennyire tud örülni 7 színes lufinak egy esős napon. A téli napokon mekkora öröm a hó, a közös szánkózás, a hóemberépítés. Nyáron pedig a legjobb dolog, ha az ember szamócát szedhet és jól megtömheti vele a pocakját! Na és milyen, amikor Boribon beteg… és még sok kedves történet várja a kicsiket!

Kippkopp
Marék Veronika: Kippkopp sorozat

Kippkopp, a gesztenyegyerek mindig olyan kalandokba keveredik, amelyek elbűvölik a gyermekeket. Egy öreg fa gyökerei között lakott Kippkopp, a gesztenyefiú és Tipptopp, a gesztenyelány.
Olvashatunk a téli élményeiről, amikor egy kis cinkét ment meg az éhenhalástól, arról, hogy Kippkopp felébred téli álmából és játszótársat keres, többek között arról is, hogy hogyan ünnepli Kippkopp a karácsonyt.  Sok érdekes történetet hallgathatnak meg a kis kíváncsi gyerekek.

 

 

Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje
Mátraalján, falu szélén
lakik az én öreg néném,
melegszívű, dolgos, derék,
tőle tudom ezt a mesét…
Egy kedves, verses formában megírt mese egy őzikéről és az idős néniről, aki szárnyai alá vette a kis gidát. A rímek, a ritmus – és természetesen a történet – miatt általában szeretik az apróságok.

Vidám mesék

 

Szutyejev: Vidám mesék
A legkisebbeknek szóló bájos történetek állatokról (a három kiscicáról, a nyúlról, a süniről, kispipiről és kisrécéről…), rengeteg aranyos képpel, amiket az író saját maga készített (csakúgy, mint Marék Veronika). Szutyejev kedves, rövid, vidám és tanulságos meséi, mulatságos figurái közkedveltek a gyerekek körében.

 

 

 

Sün Peti és barátai >>
Bolondos állatok >>
Zorka mesék >>

Amit még sok ismerősöm ajánlott:
Füzesi Zsuzsa mondókás könyve
Keménylapos, leporelló könyvek: mondókák, versek
Nagy szemű lapozó
Mókás könyvek
Lázár Ervin: Négyszögletű kerekerdő
Janikovszky Éva könyvei (pl Bertalan és Barnabás)
Varga Katalin: Segítek anyunak
Weöres Sándor,
Szabó Lőrinc,
Gazdag Erzsi
Tesz-Vesz Város
Micimackó
Népmesék

Tippek esti mesékhez >>

Írd meg, mit olvastál legszívesebben a kisfiadnak! Melyik könyv volt a Ti kedvencetek?

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

 

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.