Meddig kell ellenőrizni a kukiját?

macko

Az elmúlt hónapokban többször is feltették nekem ezt a kérdést. Kérdezték anyukák, de még apuka is keresett emiatt. Szóval lássuk: meddig is kell ellenőrizni a kisfiúk kukiját?

Röviden, tömören: szerintem addig kell ellenőrizni, amíg él!
A kérdés inkább az, hogy meddig kell a szülőnek magának megnéznie a kukit és mikor lehet a kisfiúra/nagyfiúra bízni, hogy már ő maga figyeljen oda. Erre a kérdésre viszont nincsen egyértelmű válasz, hiszen minden gyerek, minden család más. Minden családban más a szokás, minden gyereknél más a fejlődés üteme. Addig, amíg nem érzed eléggé megbízhatónak, alaposnak a kisfiadat, addig inkább figyelj oda te is! Közben készítsd fel arra is, hogy előbb-utóbb el kell engedned a kezét. Meg kell tanulnia, hogy mire figyeljen, mikor mit tegyen, hogy minden rendben legyen!

Kukiellenőrzés babakorban

Pelenkás kislegényeknél teljesen egyértelmű, hogy minden egyes pelenkacserénél letörölgeti, letakarítja az ember a csöppség minden részét, amit általában pelenka fed, ilyenkor megtörténik az ellenőrzés is. Egészséges csecsemőknél mindkét here a herezacskóban helyezkedik el (a pelenka kinyitásakor előfordul, hogy a hideg hatására a herék felugranak, de pár perc múlva helyreáll a rend). A fityma általában nem húzható vissza, és nem is kell elkapkodni a letapadás oldását.
Ebben az időszakban még gyakori az orvosi vizsgálat is, az orvos pedig úgyis felhívja a szülők figyelmét, hogy nézzék mindig, hogy a herék a helyükön vannak-e, nincs-e fitymaszűkülete, tud-e rendesen pisilni a kisfiú.

Kukiellenőrzés óvodás, kisiskolás korban

Amint a kisfiú maga is odafigyel a testére, érdemes mondogatni neki, hogy mit nézel, mit figyelsz, mikor van rendben a kukija. Amikor már a fityma is hátrahúzható, akkor meg lehet beszélni, hogy miért kell mindig húzogatni, mennyire kell hátrahúzni. Ha véletlenül újra kezd letapadni, akkor különösen oda kell figyelni, hogy ez megszűnjön és ismét teljesen hátra lehessen húzni. A váladékot letakarítani. Megtapogatni, hogy mindkét here a helyén van-e. Hagyd, hogy ő maga próbálkozzon, ahogy cseperedik, úgy adj neki egyre nagyobb önállóságot (a saját testéért ő lesz majd a felelős), de amíg elfelejti, vagy nem veszi elég komolyan, addig ne bízd rá teljesen!
Amint azt látod, hogy mindenre figyel, mindig ellenőrzi a megbeszélt dolgokat; ha valami eltérést tapasztal, azt jelzi, megkérdezi, mit csináljon, akkor már megérett az önállóságra! Többnyire a felső tagozat elejére (lassan érők esetében a felső tagozat végére) rá lehet bízni a srácokra a kukivizsgálatot.

Kamaszkor – önellenőrzés

Kamaszkorra már képes magának ellenőrizni a nemi szervét minden fiú. Sőt! Már nem is nagyon enged a közelébe senkit, anyát már nagyon cikinek tartaná, de apának sem igazán örülne (természetesen ez is egyéniség- és családfüggő, van olyan család, ahol még kamaszkorban is simán belefér a szülői segítség). A fizikai vizsgálatból ilyenkor már általában kimarad a szülő, de annyit megtehet anya is, apa is, hogy rákérdez időnként, hogy nem tapasztal-e valami szokatlant, nem érez-e fájdalmat a srác, nem érzékeny-e a nemi szerve.

kukiellenőrzés

A rendszeres ellenőrzés tehát nagyon fontos az egészség megőrzése miatt. Ha pedig valamilyen elváltozás, betegség jelentkezne, az annál könnyebben gyógyítható, minél hamarabb észreveszi a szülő, vagy a fiatalember (ez igaz idősebb korban is).

Ha bármi furcsát, rendelleneset tapasztal a szülő, vagy később maga a gyermek, célszerű felkeresni soron kívül is az orvost. Ha nincsen semmi baj, akkor legalább megnyugtatja az aggódó szülőket, a reszkető pácienst. Ha pedig jogos volt a félelem, akkor máris tud segíteni, vagy továbbküldeni szakemberhez.
Ha a hátrahúzott fitymát nem sikerül visszahúzni, nem szabad várni, segítséget kell kérni! Ha a herezacskó duzzadt, érzékeny, kivörösödött, pláne, ha fáj is, feltétlenül keressétek fel az orvost! Ha van a herezacskóban “valami”, aminek nem kellene ott lenni, szintén irány az orvos!

Mindenképpen személyesen keressetek fel szakembert, ne az interneten és ne képek alapján akarjátok megoldani a problémát! Egyetlen orvos sem fog fénykép alapján véleményt mondani. Ha bármi gyanús, azt orvosi segítséggel, vizsgálatokkal derítsétek ki, hogy tényleg be kell-e avatkozni, vagy nem!

 

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!
Képek: pixabay.com

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.