Van egy kis különbség…

fiú, lány

a fiúk és a lányok között! Az anatómiai különbségeket ma már a pocakban is viszonylag könnyű észrevenni, hála az egyre fejlettebb technikának! A biztonság kedvéért már a kórházban megerősítik a nemi eltéréseket és a kisfiúkra kék, a lánykákra pedig rózsaszín rugdalózót adnak.

Sírás

Lányok magasabb hangon sírnak, ráadásul sokkal jobban bírják is, elég kitartóan képesek bőgőmasinázni. Egyes szakértők a hangszálakban keresik a különbségek okát, mások pedig azt mondják, ez inkább a környezetnek köszönhető. A gyerekek csak azt tükrözik vissza, amit a környezetük sugall nekik. A kisfiúk esetében már egészen kicsi korban az erőt igénylő játékokat helyezik előtérbe a szülők, rokonok, többek között ennek is köszönhető a fiús, mély, hangos sírás.

Játékok

Milyen játékokat kap egy kisfiú? Autót! Rengeteget! (A kislányok pedig természetesen babából kapnak egész szobányit.) Mit fog később játszani a kisfiú? Autót szerel, autót mos, vezet, parkol, közlekedik, esetleg talicskázza a homokot, vagy füvet nyír – ahogyan apa! Nem biztos, hogy a konyhába magától kimegy és elkezd kavargatni valamit egy tálban. Elég ritkán tapasztalják fiús szülők, hogy játékbabát pelenkáz a kisfiuk!
Mire felcseperednek, már pontosan úgy viselkednek, ahogy azt a társadalom elvárja tőlük!

Szabadidő

Biciklizni, focizni, motorozni járnak a srácok, szinte soha nem mennek balettra, vagy varrószakkörre! Fára mászni, csimpaszkodni, leugrani – egészen képtelen magasságokból is – remekül tudnak a srácok, de a rajzolásban, festésben az iskoláskor kezdetén még elmaradnak a lányoktól. Mire felnőnek ez sokat változhat – a férfiak között már szép számmal találunk festőket, és persze a kicsik között is akad szép számmal, aki nagyon ügyeskezű, szépen rajzol, szépen fest.

Olvasás

A szövegértésben a lányok teljesítménye felülmúlja a fiúkét. Az olvasási zavar (diszlexia) is gyakrabban fordul elő fiúknál. A fiúk esetében gyakoribb az olvasásfejlődés elmaradása az átlagtól.
Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy a fiúk között nem lehet találni olyat, aki kiválóan olvas és szeret is olvasni. Aki érti is, amit olvas és az olvasásfejlődése még felül is múlja a lányokét!

Kommunikáció

A lányos szülők többsége már ovis korban is teljes részletességgel hallgathatja meg, hogy mi történt aznap a csoportban. A fiús anyukák örülnek, ha azt elmeséli, mit evett, kivel játszott aznap a kicsi. A lányok sokkal jobban bánnak a szavakkal, még az iskoláskor elején is. Bővebb a szókincsük és nemcsak tudnak, de szeretnek is beszélni.

Milyen különbségek léteznek még a fiúk és a lányok fejlődésében? >>
Egy fiú az más >>

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

Kép: Pixabay.com

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.