A legfinomabb fánk receptje

vajaspánkó

Sokféle fánkot kipróbáltunk már, de elég gyakran abban maradtunk, hogy túl nehéz étel ez nekünk. A legtöbb fánkunk túl olajos volt, nem igazán nyerte el a tetszésünket. (Inkább beraktuk a sütőbe, csak úgy lazán egy tepsiben. Na, az nem volt olajos, de az meg milyen fánk?)

Minden évben eljött a farsang, a gyerekek pedig nap mint nap úgy jöttek haza az oviból, hogy “Vajaspánkó a nevem”… és egyszer egy ilyen farsangi időszakban kaptunk egy receptet az egyik óvó nénitől. Ahogy hazaértünk, az volt az első, hogy ki kellett próbálnunk, “vajaspánkót” kellett sütnünk! És ez végre bejött! Egyszerű, könnyen, gyorsan elkészíthető, és ez nem tocsog az olajban!

Próbáld ki!vajaspánkó

Hozzávalók:
60 dkg liszt
3,5 dkg élesztő
6 dkg porcukor
5 dkg vaj
3,5 dl tej
4 tojássárgája
pici só

Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd kelesztjük a tésztát. Kb 2-3 cm vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval fánkokat vágunk ki belőle. (Ebben nagy segítséget jelentenek a fiúk!) Forró olajban világos barnára sütjük előbb az egyik, majd a másik oldalát. Az olajban szép gömb alakot vesz fel a legtöbb “vajaspánkó”.
Házi lekvárral az igazi!

Tipp: A nyújtáshoz ne lisztezd, hanem olajozd a deszkát, így nem szóródik tele az olaj liszttel, nem ég meg olyan könnyen!

Szoktál fánkot sütni? Van bevált recepted? Oszd meg velünk, írd le kommentben!

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

 

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.