Miért agresszívak a tinédzser fiúk?

verekedős fiúk

Káromkodnak, köpködnek, röhögnek, fellökik a kisebbeket, üvöltöznek és erőszakosak – a legtöbb kamasz fiúról ez az általános nézet. A tinédzser fiúk sokszor érthetetlen, agresszív viselkedésének hátterében azonban nemcsak hormonális okok állhatnak, a családon vagy az iskolán belüli feszültség is megjelenhet ebben a formában.

Családon belüli feszültségek
Egy tizenéves fiú agressziójának sok oka lehet, de viselkedését nagyban befolyásolja az is, milyen példát lát otthon. Ha a családban régóta elfogadott vagy megtűrt az apa indulatos viselkedése, akkor a felnövekvő fiúnak ez lesz a természetes, férfias viselkedésmintája. A szülők közti kimondott vagy kimondatlan feszültségek is hatással lehetnek rá, hiszen bármennyire is felnőttesnek próbálja mutatni magát, a kamasznak is fontos, mi történik az otthonában. A szülők elmérgesedett viszonya, melyben megjelenik a gyermek tehetetlensége is a helyzettel szemben, már okozhat dühkitöréseket. A néma szülői szenvedés sem segít elkerülni ezt, sőt! Ha az otthoni minta az, hogy a feszültségeket el kell fojtani, nem lehet megélni, az tovább fokozhatja az agressziót, mely egy alkalmas pillanatban mind a felszínre törhet.

A kamaszok a családon belüli korlátokkal sincsenek általában megelégedve: ha nagyon szorosan szeretnék a szülők kontrollálni élete minden lépését, indulatos kitörésekkel próbálhat szabadulni a szorításból, hogy több teret követeljen magának – jobb ezt előre megadni, persze ésszerű keretek között.

Ki lesz a falkavezér?
A tinédzserkor, mint az egyik legtöbb változással járó időszak, sok feszültséget hoz magával minden kamasz életében. A fiúk keresik a helyüket az életben, a közösségben, így általában előbb-utóbb megjelennek a harcok, hiszen valaki mindig szeretné vezetni a falkát, a többiek pedig időnként a helyére törnek – ebből is származhatnak verekedések, de az önbizalomhiánnyal küzdő fiúk is megpróbálhatnak nagyobbnak és férfiasabbnak tűnni indokolatlan agresszív kitörésekkel, kötekedésekkel.
Az összetűzések egyébként arra is jók, hogy a kamasz levezesse szexuális feszültségét: ebben a korban, főleg fiúknál a ki nem élt vágyak nagy belső feszültséget okozhatnak, és van, hogy verekedni könnyebb, mint egy lánnyal eljutni a csókolózásig – vagy az ágyig -, ahol a kudarc lehetősége is fennáll.

A családi minta itt is fontos: a fiúk ebben a korban a férfiasság fogalmát még gyakran összetévesztik a hatalmaskodással és a fizikai fölénnyel – pláne, ha otthon is ezt látták -, és mivel férfiasságukat mindenáron bizonygatják önmaguknak és másoknak is, pulykakakas módjára viselkedhetnek.

Kamaszkori változások és az a bizonyos tesztoszteron
Kamaszkorban nemcsak nagy lelki, hanem nagy testi változások is zajlanak, melyek ismét komoly feszültségeket keltenek. Kicsit ijesztő is lehet a hirtelen fejlődés, melyhez általában még aggodalom is társul: vajon elég magas, elég izmos, elég férfias lesz, vajon elmúlnak valaha a pattanások és a kínos pillanatok? A testi-lelki kavarodás hozta feszültségek, főleg az önbizalomhiány és az esetleges gúnyolódások miatt hamar a felszínre törhetnek.

Ha ehhez még hozzávesszük a tesztoszteron hatásait is, máris kész a verekedés. Ez a hormon ugyanis kamasz fiúknál nagy mennyiségben kezd termelődni, beleszól a testfelépítés alakulásába, az agyi működésbe, de agressziót is hozhat magával: ha a felgyülemlett feszültséget a kamasz nem tudja levezetni – s prédát hajszolni, vagy támadó törzseket elűzni mostanában nemigen szükséges -, akkor agresszív viselkedésben is kitörhet. A tesztoszteron ráadásul úgy okoz agressziót, hogy az illetőben ez sokszor nem is tudatosul, így nemcsak a környezete, de maga a kamasz is megdöbbenhet olykor saját viselkedésén.

Videójátékok, zenék, filmek – no és a drogok
A számítógép elől kimozdíthatatlan kamaszok nemcsak szemüket és hátukat gyötrik, az agressziójuk is fokozódhat az olyan típusú játékok, filmek, zenék hatására, melyek haraggal telve egymás után hozzák a véres jeleneteket. Az FPS-típusú – first person shooter – játékok, melyekben a játékos a saját szemszögéből látja az eseményeket, ráadásul a gyilkolás gondolatát és a vér látványát is megszokottá teszik. A filmekben pedig hatalmasnak és legyőzhetetlennek mutatják a rosszfiúkat, akiknek még a nők is a lábaiknál hevernek – melyik kamasz ne vágyna erre?

Agykutatók vizsgálatai szerint a sok számítógépes, erőszakos játék vagy tévéadás érzelmileg eltompítja a tinédzser fiúkat, ráadásul pont azok az agyi területek lesznek kevésbé aktívak, melyek az agresszív viselkedést fékeznék. Agressziót emellett az elvonási tünetek is okozhatnak, sok kamasz a szülők tudta nélkül szokik rá az alkoholra vagy a drogokra, és a családban csak a fiú megváltozott viselkedésénél kezdenek gyanakodni.

Az agresszió kezelése
Bár a kamaszok agresszióját számtalan dolog okozhatja, ez nem jelenti azt, hogy köteles vagy minden esetben szó nélkül el is tűrni. A családon belüli feszültségeket igenis lehet rendezni, de legalábbis csökkenteni: ehhez a szülőknek át kell gondolniuk, hogyan tudnának segíteni fiuknak; meg kell érteniük őt, és ahol lehet, segíteni neki a feszültségek levezetésében. Ehhez nemcsak az esetleg problémás házasságot kell rendezni, vagy a korlátok felállításánál rugalmasabbnak lenni, hanem támogatni kell az érzelmek megélését is – csak helyes formában. A sport, a kerti munka, vagy akár csak egy otthoni húzódzkodó rúd segíthet helyes irányba terelni az indulatokat. Ha lehetőség van rá, a családi beszélgetések is segíthetnek a gondok forrásának meglelésében. Ha az agresszió viszont már mások testi épségét veszélyezteti vagy egyszerűen kezelhetetlennek bizonyul, érdemes szakember segítségét kérni.

Forrás: life.hu/anyaskodj
Aislinn Ritchie / Kids Photos / CC BY-SA

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.