Miért nem szeretnek (igazán) olvasni a fiúk?

olvasó fiú

Amerikai kutatók azt tapasztalták, hogy a fiúk és a lányok között hatalmas különbség van: a lányok sokkal jobban tudnak és szeretnek olvasni. Már kb 20 évvel ezelőtt is észrevették a fiúk és a lányok teljesítményében a különbséget, de ez azóta egyre nő, ráadásul minden társadalmi, etnikai csoportban. Nincs jelentősége, hogy milyen iskolai végzettségük van a szülőknek, hogy milyen anyagi körülmények között él a család.

Az amerikai szakemberek természetesen észrevették ezt a problémát és igyekeztek megoldást találni. A gond csak az, hogy közöttük sem volt egyetértés, milyen módszerek vezethetnek sikerre. Abban egyetértettek, hogy a fiúk nem olvasnak elég jól, mert nem olvasnak eleget. Azért nem olvasnak eleget, mert unalmasnak találják azokat a könyveket, amikkel az iskolában, az iskolai könyvtárban találkoznak. A szakértők véleménye szerint tehát a megoldás az lenne, ha olyan könyvet adnának a fiúk kezébe, ami hozzájuk szól, róluk szól, tehát ami érdekli is őket, máris nem találnák unalmasnak, máris szívesen olvasnának a fiúk is! Keresni kell olyan könyvet, ami valóban leköti a fiúkat!

Az olvasás hiányának másik jelentős okát abban látták a szakértők, hogy a fiúk sokkal több időt töltenek a számítógépekkel, videójátékokkal, elektronikus és virtuális játékokkal, mint a lányok. (Ez sajnos a tanulmányi eredményeiken is meglátszik.) Nem újdonság, hogy csak úgy szabad a fiúkat is a technikai eszközök közelébe engedni, hogy a szülők ellenőrzik őket. Előre megbeszélt játékokkal, előre megbeszélt ideig játsszanak csak a fiúk is, hogy maradjon idejük a tanulásra, olvasásra (közös családi tevékenységekre, saját feladatok teljesítésére, stb) is.

Ha megszeretik a fiúk az olvasást, eljön annak az ideje is, amikor rájönnek, hogy az irodalmi klasszikusok is olvasható, izgalmas könyvek. Írásuk és beszédük is sokat fejlődik (=bővül a szókincsük), sok új ismeretet szereznek (= tájékozottabbak lesznek), ha sok értékes, érdekes könyvet olvasnak.

Hogyan kezdd el?
Tippek esti mesékhez
Olvassatok minden nap!
Olvasó “naptár”

A te fiad szeret olvasni? Hogy csináltad?

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.