Milyen tábort válassz a fiadnak?

tábor

Hamarosan kitör a vakáció! A gyerekek már alig várják, míg néhány szülőnek bizonyára fő a feje, hogy kivel, hol és hogyan töltse kellemesen és hasznosan a szünidőt a gyermeke. Sajnos a legtöbb szülőnek nincs annyi szabadsága, hogy az egész nyári szünetben a csemetéivel lehessen.

Az előrelátó szülők már akár télen eltervezik, lefoglalják a nyári programokat is, de mindig vannak, akik csak az utolsó percben döntenek. Ha nálatok még nincs kialakítva a nyári menetrend, akkor most már nagyon igyekezzetek, hogy az utolsó helyeket még meg tudjátok csípni, ha táborba menne a csemetétek!

Milyen tábort válasszatok (közösen!)?
A kínálat bőséges: sport-, nyelvi, kézműves-, indiántáborok, hagyományőrző táborok és még sorolhatnánk. Jobbnál jobb ajánlatokkal találkozhattok, bárhol is keresgéltek!

Milyen szempontokat vegyetek figyelembe?
Első és legfontosabb:
Mi érdekli a gyereket?
Hiába szerettek Ti énekelni, ha a lurkónak ehhez soha nem volt semmi kedve, ő nem fogja jól érezni magát egy zenei táborban. Ha gyermeketek rajzolni szeret, biztos, hogy szívesebben megy rajztáborba!
– Milyen korú gyermeknek kerestek tábort?
Kisebbek még nehezebben szakadnak el a szülőktől, idősebbek bátrabban vágnak bele a kalandba.

Tudjatok meg mindent a körülményekről:
Kik tartják a tábort? (Ismeritek a tanárokat, felnőtteket, akik a gyerekekre fognak vigyázni?)
Tartanak szülői értekezletet, küldenek megfelelő tájékoztatót?
Hol lesz a tábor? (Hegyen, vízparton, városban)
Milyen épületekben fognak lakni a táborozók? (régi lepusztult, vagy modern, új építésű)
Milyen programokat szerveznek a gyerekeknek? (vetélkedők, pancsolás, kirándulás, játékok)
Mennyibe kerül? (van-e támogatás, kedvezmény, részletfizetési lehetőség)

Ne felejtsétek el, hogy a nyári szünet a gyerekek számára a pihenés, lazítás, kikapcsolódás ideje! Nyáron szerencsésebb, ha NEM a tanév alatt megszokott időbeosztás és szigor szerint kell élnie. Természetesen az hasznos, ha van egy napirend, amihez igazodni illik, hogy jobban használja ki a gyerek is az idejét (nem “folyik ki a kezeiből”), de ne osszátok be az egész nyarat! Ne küldjétek egyik táborból a másikba, egyik szakkörről a másikra, akkor sem, ha megengedhetitek magatoknak.

Nyáron nem tankönyvekből tanul a gyermek, nyáron más képességeket kell elsajátítani, ezért célszerű olyan tábort választani, ahol a szervezőknek az a legfőbb célja, hogy a táborozók jól érezzék magukat, kikapcsolódjanak, pihenjenek, játszanak, beszélgessenek, tehát, hogy közösen, kellemesen töltsék el az idejüket. Olyan táborba jelentkezzen a gyermek, ahova ő maga szívesen megy, amit ő maga választ. (A fenti szempontok alapján válasszatok ki 2-3 olyan lehetőséget, amiből már a fiatok maga választhat.)

Ha közeletekben lesz a tábor, de még nem ismeritek a helyet, egy családi kirándulás keretében elmehettek “terepszemlére”. Érdemes rászánni egy kis időt, fontos, hogy milyenek az első benyomások. Hogy tetszik a környék, milyen maga a tábor? Ha személyesen nem tudtok meggyőződni erről, akkor keressetek, kérdezzetek meg olyan szülőket, akiknek már üdült az adott táborban a csemetéje. Nekik mi a véleményük, mit tapasztalt a gyermekük, szívesen menne-e újra? Manapság már az internet is nagy segítség, leírásokat, képeket találhattok szinte bármelyik táborról.

Ha nem az iskolátok által szervezett tábort szemeltétek ki, próbáljátok megismerni azokat a pedagógusokat, akik a táborban a gyerekeitekre vigyázni fognak. Szimpatikusak? Nyugodtan rájuk meritek bízni a fiatokat?
Szerencsés, ha a gyermeketek is megismerheti a táborvezetőt, a pedagógusokat, felnőtteket!

Érdemes úgy szervezkedni, hogy fiatok egy barátjával, vagy testvérével közösen mehessen táborozni. Zárkózottabb, visszahúzódóbb gyermek esetén kapaszkodót, biztos pontot jelenthet egy régen ismert kortárs.

Nagyon fontos, mekkora gyereknek kerestek lehetőséget! A legtöbb 6-8 éves srác még nem szívesen tölt hosszú időt a szülei nélkül, ők még esténként szívesebben bújnak ágyba a szülői házban, jobban szeretik minden nap látni a szüleiket. Nekik jobbak a napközik, ahonnan minden nap haza lehet menni a családhoz, estéjüket a megszokott környezetben tölthetik.

A 9-12 évesek már könnyebben veszik ezt az akadályt. Velük is érdemes azonban megbeszélni, hogy hogyan érhetik el a szülőt, ha bármi gondjuk van. A tanáruknak kell szólniuk, hogy értesítse a szülőt, vagy viszik a mobiltelefonjukat? (Nem minden táborban szeretik, ha van a gyerekeknél telefon, mp3 és hasonló eszközök.)

Ha sikerül jó tábort választani, akkor valószínűleg fantasztikus élményekkel fog hazatérni, életre szóló emlékeket gyűjt majd a srác! Sikerül egy kicsit próbára tennie magát szülők nélkül is, egy kicsit szabadabban, mint otthon. (Sajnos, ha rosszul választotok, az is életre szól, az is mély nyomokat hagyhat a gyerekben, ezért áldozzatok elég sok időt, energiát a megfelelő tábor kiválasztására!)

Mit vigyen a fiad a táborba? >>
Tudnivalók táborokról (és diákmunkáról) >>

Kép: Pixabay.com

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

 

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.