Mit lehet játszani az ételekkel?

vegyestál

Bár annak idején még azt tanultuk, hogy az étel nem játék, azért ha jobban belegondolunk, mi is játszottunk az ennivalóval. Akár pont ugyanilyeneket! Bármelyik fiúcskával érdemes kipróbálni az alábbi játékokat, de a rosszul evőknek különösen ajánlott egyik-másik variáció, hátha pont ettől jön meg az étvágy!

Csukd be szemed, nyisd ki szád!

Készíts falatokat különböző zöldségekből, gyümölcsökből, de bármilyen felvágott, sajt is megteszi.
Attól függően, mekkora a kisfiad, kezdhetitek azzal, hogy először megbeszélitek, mi van a tányéron, esetleg meg is szaglásszátok. Nagyobbak ezt a lépést kihagyhatják, rögtön kezdhetik a felszólítással, hogy “csukd be szemed, nyisd ki szád”, aztán jöhet egy kóstoló. Természetesen az a feladat, hogy kitalálja a gyerkőc, mit kapott.

Kenyérgyurma

Ez az ötlet nem biztos, hogy népszerű lesz. Ugye Te is sokat kaptál azért szüleidtől, hogy a kenyérrel ne játssz? És mit tettél mégis? Gyűrted, farigcsáltad, ugye? Egyszer egy kis golyó készült, másszor egy hatalmas. Miért ne formázhatnának a srácok akár egeret, emberkét, macit, bármit? A végén úgyis megeszik. (Ráadásul, ha ez nem tiltott játék, akkor már nem is lesz igazán érdekes, úgyhogy hamarosan leszokik a “kenyérszobrászatról” a gyermek.)

Kútásás óriáskiflibe

Emlékszel még azokra a hotdogokra, amiket hatalmas kifliben kaptunk gyermekkorunkban? Hasonló a módszer: a hatalmas kiflit először vágd ketté (lehet, hogy a bagelt még jobban fogja szeretni a csemetéd), majd vájjatok jó nagy lyukat az egyik felébe, azaz ássatok kutat! (A kifli másik felét megkaphatja a tesó, vagy jó lesz későbbre). Készíts az asztalra apróra vágott zöldségeket, vagy felvágottakat, sajtokat, és bízd rá gyermekedre, hogy most töltse meg ezt a mély kutat. (Valamilyen öntetet is nyomhattok rá!) Ez olyan jó móka, hogy a végén még megenni is szívesen fogja ezt a finomságot a kicsi. Egy fél óriáskiflivel még nem biztos, hogy boldogul egyedül a kissrác, anya-apa, segíthettek megenni!

Édes mese

Hányféle figurát szoktatok készíteni, amikor például a karácsonyi mézeseket szaggatjátok? Ha szerettek sütni, biztosan széles választékotok van a süteményszaggatókból. Nemcsak karácsonykor és nemcsak a mézest lehet ezekkel kiszaggatni! Ha kedvetek szottyan, készítsetek aprósüteményt, menet közben gondoljátok ki, mi történhet az éppen most készülő macival, nyuszival, kiskacsával, stb. Szép hosszú mesét lehet szőni, ha elég sok tésztát fogtok kiszaggatni – a meséért pedig még lelkesebben fog szaggatni a csöppség!

Rajzolj csokiba!

Olvassz meg egy kis csokoládét, majd öntsd ki egy kis tányérra! Adj a gyermek kezébe egy műanyag kést, vagy kaphat villát, esetleg evőpálcikát, és amíg a csoki meg nem dermed, rajzolgathat bele. (Akár egy kis meglepetést is készíthettek ilyen csokiból, mire hazaér a munkából apa.) Ha megunja a kicsi a rajzolást, akár meg is eheti. Sokkal izgalmasabb csokiba rajzolgatni, mint papírra ceruzával!

Locsi-pocsi

Ha elég jól tűröd a strapát, akkor akár még pancsolhattok is a konyhában (de ilyenkor különösen fennáll a veszély, hogy takarítani is kell a játék végén)! Vegyetek elő különböző méretű poharakat, és öntsetek beléjük pl vizet. Közben mérhetitek, hogy mennyi hiányzik már a kancsóból, mennyi fér az egyik pohárba, mennyi a másikba (mennyi a lábasokba). A kisebb pohárból mindet bele lehet önteni a nagyobba, de fordítva már nem fog sikerülni.
Gyümölcslevekkel is kísérletezhettek, akkor a színeket is lehet nézegetni. Az átlátszó pohárban, a színes pohárban is másképp látszik, de más a színe az almalének, mint a baracklének, stb.
Végül jöhet a kóstolás, az íz-összehasonlítás!

Krumplinyomda

Ezt valószínűleg mindenki ismeri. Vágd félbe a krumplit, majd késsel formázz rá valamilyen figurát! Ügyesebbek profi mintákat is tudnak, kezdők próbálják meg a legegyszerűbb mértani alakzatokat. (Ha már elég nagy a csemetéd, akkor már ő is kaphat kést, meglepő formákkal fogsz találkozni!) Vegyetek elő különböző színű vízfestékeket (temperát), különböző papírokat és kezdődhet a nyomdázás. A krumpliba vágott mintát le is lehet festeni, vagy akár bele is lehet mártani a festékbe, majd rányomni a papírra. Különböző árnyalatú és anyagú papírokon másképp fog mutatni a nyomda, élvezni fogják a kísérletezgetést!

Ha ilyeneket játszhatnak a fiúk a konyhában, szeretni fogják! Maguktól is keresni fogják a lehetőséget, hogy ők is ott lehessenek, főleg amíg anya körül forog a világ. Vond be őket akkor is, amikor sütsz, főzöl, sokáig azt is játéknak fogják fel! Ne zavard el őket, mert csak lassítják a munkádat, vagy mert mindent összekennek, szánd rá az elején ezt a plusz időt, meg fog térülni!

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!
Kép: pixabay.com

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.