Mit töltsünk a pohárba? – Megfelelő folyadékbevitel

ivás, folyadékbevitel

Közhelynek hangzik, de tény – a víz nélkülözhetetlen az élethez. Az újszülött testének megközelítőleg 70 százaléka víz, míg a felnőtteké 60 százalék, idős korunkra pedig 50 százalékra csökken ez az arány, tehát a víz pótlása, a megfelelő folyadékbevitel folyamatosan szükséges.

Vízre van szüksége a testünknek:

– a vérkeringéshez,
– a vérnyomás szabályozásához,
– az emésztéshez, felszívódáshoz, az anyagcsere folyamataihoz és a salakanyagok kiválasztását,
– a testhőmérséklet szabályozásához,
– az egészséges folyadék-háztartás és a testfolyadékban oldott anyagok egyensúlyának megtartásához.

Óvodáskorban a megfelelő hidratáció fontos a figyelemhez pl. a játszva tanuláshoz,, míg iskoláskorban a fizikai és tanulmányi teljesítményhez.
A gyerekeknek három évesen már napi legalább egy liter folyadékot kell fogyasztaniuk, és ahogy öregszenek, növekszik a mennyiség is, míg felnőttkorra eléri a 2-2,5 litert. A kicsiknél, azért a szülőknek fontos „résen lenni”, hogy eleget igyanak, mert szomjúságukat később érzékelik, amiről a játék hevében még inkább nem akarnak tudomást venni.

Megfelelő folyadékbeviteli javaslat naponta (ételből + italokból)

folyadékpótlás

Mire figyeljünk a gyerekek folyadékbevitelével kapcsolatban:

– Játékok, kirándulás, séták alkalmával is tartsunk ivószüneteket!
– Étkezés után mindig legyen víz az asztalon!
– A nagyobbakat se engedjük el folyadék nélkül! Táskájukban mindig legyen egy félliteres palack.
– Fontos szem előtt tartanunk, hogy a folyadékbevitel eloszlása egyenletes legyen. Az nem jó megoldás, ha egész délelőtt nem iszik, majd ebéd után húz le egy üvegnyit egyben.
– Ha lázas, hányással, hasmenéssel járó betegsége van, növelni kell a folyadék mennyiségét a kiszáradás veszélye miatt, célszerűen megfelelő oldott anyagokat tartalmazó ásványvízzel kínálni.
– Ha a gyermek fáradtságra, fejfájásra panaszkodik, vagy nehezére esik figyelni, elsőként jusson eszünkbe, vajon ivott-e eleget?

Sokan nem tudják, hogy a napi folyadékmennyiségbe beletartozik a levesből, lédús gyümölcsökből, joghurtokból, tejből származó folyadék is, ezért mielőtt kétségbeesünk amiatt, hogy gyermekünk nem iszik eleget, vegyük számba, hogy mit evett aznap.

A megfelelő folyadékbevitel

ivás, folyadékbevitelA folyadékbevitel alapját a víznek kell kitennie, lehet csapvíz, hazánk túlnyomó részén biztonságos a fogyasztása. Ha ásványvizet iszik a gyermek, lehetőleg mindig szénsavmenteset válasszunk, és időnként cseréljük a márkákat, mert a különböző vizeknek különböző az ásványianyag-tartalmuk is. Teák közül a valódi, nem aromával készített gyümölcsteák ajánlottak leginkább. Ezt ízesíteni sem szükséges, hiszen a bennük lévő gyümölcsök kellemes aromát biztosítanak. Ha a kezdetektől cukor, méz nélkül kínáljuk a gyereknek, akkor így fog hozzászokni, ez lesz számára a természetes. Gyerekek esetében a tej és a tejalapú italok is fontos szerepet játszhatnak, utóbbiak közül a cukormenteset vagy alacsonyabb cukortartalmút válasszuk. A gyümölcslevek közül a hozzáadott cukrot, tartósítószert nem tartalmazót preferáljuk. Legjobb a frissen, házilag készített gyümölcslé, amelynek előállításához többféle eszköz kapható. A koffeintartalmú üdítők, energiaitalok nem a gyerekeknek valók. Az energiatartalommal rendelkező levek, üdítők színesíthetik a folyadékbevitelt, a gyerek testalkatától függően adjuk, de csak mértékkel!

Sportitalok

Sportoláskor gyermekek esetében is sok szülő gondolkodik, hogy adjon-e sportitalt vagy sem. Szabadidősport esetén nem a válasz, míg ha a gyermekünk nagyobb, felsős és versenyszerűen sportol, naponta több óra edzése van, akkor szükség lehet a sportitalokra, hiszen azok a vízen kívül az izzadtsággal elveszített ásványi anyagokat (főként nátriumot, káliumot, magnéziumot), esetleg vitaminokat és a gyors energiapótlást szolgáló szénhidrátot tartalmaznak. Ilyen esetekben kérjük dietetikus segítségét!

Energiaitalok

Nagyobb gyermekek körében kezdenek népszerűek lenni az energiaitalok. Ezeknek a jellemző összetevői a vitaminok, koffein, taurin és szénhidrátok, de tartalmazhat növényi kivonatokat és már komponenseket is. Koffeintartalmának hatása önmagában nem is nagyon különbözik egy csésze kávétól, azonban más következmények is jelentkezhetnek. Az energiaitalok folyadékpótlásra alkalmatlanok. Veszélyes, ha mindennap fogyasztja a gyermek, hozzászokás alakulhat ki, így gyermekkorban mellőzni kell!

Tudta-e?

Míg étel nélkül akár 2-3 hetet is kibír az emberi szervezet, addig folyadék nélkül csak néhány napot.

TIPPEK

* Napjában többször kínáljuk folyadékkal a gyereket!
* A konyhában a pulton vagy asztalon legyen a gyerek teli vizespoharának, kulacsának megszokott helye, gyakran ellenőrizzük a tartalmát!
* Az uzsonna és tízórai mellé innivalót is csomagoljunk a gyereknek! Ez alapesetben víz vagy ásványvíz, natúr tea, maximum 2-3 dl tejes ital (vigyázat, melegben könnyen romlik), vagy 100%-os gyümölcslé, zöldséglé legyen.
– Elérhetőek már mobilalkalmazások, amelyek az ivás idejére figyelmeztetnek!

Részlet Antal Emese Gyermek az asztalnál című táplálkozási útmutatójából

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.