Mit vigyen a fiad a táborba?

tábor

Ha idén először megy a fiad táborba, talán még egy kicsit jobban izgulsz, hogy nehogy kimaradjon valami fontos a csomagból. A tábor szervezőivel egyeztesd, hogy milyen programokra számíthattok, szükség van-e különleges felszerelésre, öltözékre. Az itt összegyűjtött lista mindenféle táborhoz segítséget nyújt, de vedd figyelembe azt is, hogy a szervezők miket javasolnak az adott táborhoz!


A hátizsák, bőrönd súlya gyermeked súlyához, méretéhez és erejéhez legyen méretezve, hogy egyedül is képes legyen mozogni a csomagjaival!

Iratok:
Diákigazolványt, TB-kártyát (vagy legalábbis a másolatát) a legtöbb helyen szokták kérni. Korábban minden táborba vinni kellett egy orvosi igazolást arról, hogy a gyermek egészséges, közösségbe mehet. Pár éve megváltozott az előírás, most elég, ha a szülő, vagy gondviselő 4 nappal a tábor megkezdése előtt nyilatkozatban igazolja, hogy a gyermek egészségesen, megfelelő egészségi állapotban megy közösségbe.

csomagÖltözék:
Azt ne várd el a fiadtól, hogy a néhány napos táborban még mosásra is időt szánjon, inkább csomagolj be annyi ruhát, amennyi kitart a tábor utolsó napjáig (érdemes egy-két tartalékot is csomagolni, ha esetleg elázik, vagy bármilyen baleset történik). Ha még nem elég önálló, akkor készíthetsz neki napi csomagokat. Minden napra összeraksz egy-egy zacskóba pólót, alsónadrágot, esetleg zoknit, így a csemetédnek csak ki kell kapnia a szekrényből a következő napra szánt öltözéket.
Mindenféle időjárásra készüljetek fel! Hiába van nyár, számítani kell esős, hűvös időre is, és természetesen be kell tenni mindent, ami egy jó strandoláshoz szükséges. A programoktól függően csomagolj be sportosabb öltözéket erdei túrákhoz, kirándulásokhoz, és/vagy városi sétákhoz!
Készíts be egy szatyrot, táskát, amiben gyűjtheti a szennyest. Beszéld meg a fiaddal, hogy esténként ebbe a táskába tegye a levetett ruháját.

Tisztasági csomag:
Alapfelszerelés: szappan, fogkefe, fogkrém. Érdemes sampont is betenni, wc-papír, papír zsebkendő sem árt. Törölközőből jó, ha kettőt is csomagolsz, egyet a strandra, egyet az esti zuhanyzáshoz. Legyen egy olyan papucsa is a srácnak, amiben zuhanyozni tud (a gombás fertőzések elkerülésére).
Ha érzékeny bőrű a csemetéd, feltétlenül tegyél be naptejet, napolajat (kalapot, esetleg fürdős/napozós pólót is), valamint sosem árt a napozás utáni bőrnyugtató sem!

Egyebek:
Telefon, kedvenc játék szinte minden gyereknél szokott lenni a táborban is. Ha több gyereknél is lesz hasonló, akkor összekeverhetik, elcserélhetik, ezért érdemes megjelölni. Beszéljétek meg, hogy hogyan tárolja, hogyan hordja magával a táborban ezeket, hogy meg ne sérüljenek, el ne vesszenek!
A pénz sok szülőnek fejtörést okoz. Attól függően, hogy milyen ellátást kap a gyerek a táborban, egyezzetek meg egy napi összegről, beszéljétek meg, hogy mire költhet belőle. A szervezőket, pedagógusokat is nyugodtan kérdezd meg: milyen lehetőség van a pénz elköltésére, illetve mi az, amit még be kell esetleg szereznie a fiadnak a tábor ideje alatt. (Kevésbé önálló gyerekeknek lehet borítékolni, minden napra külön boríték az aznapra szánt összeggel. Esetleg – ha a pedagógus vállalja – megkérheted, hogy ő őrizze gyermeked pénzét, tőle kérje el a fiad minden nap az aznapi adagot. Ez a módszer kisebb gyermekeknél megnyugtató lehet a szülők számára is.)

Ha biztos akarsz lenni abban, hogy mindent haza is hoz a fiad, készítsetek közösen egy listát arról, hogy miből hány darabot visz magával. Kösd a lelkére, hogy használja is, ellenőrizze a listát, amikor csomagol a hazaindulás előtt (de ne vedd biztosra, hogy valóban használni is fogja)!

Hasznos lehet egy kisebb hátizsák, amiben útravalókkal látod el a fiadat: egy kis elemózsia, innivaló, zsebkendő, esetleg gyógyszer (az utazást rosszul viselő gyerekeknek). A kirándulásokra is ezt a kis zsákot elég lesz magával vinnie a csemetédnek!

Légy nyugodt, a gyermeked valószínűleg fantasztikusan fogja érezni magát! Neked lesz nehezebb (különösen, ha most először megy táborba a fiad) kibírni, hogy ne zavard, ne hívogasd. Próbáld meg kibírni! Még a tábor előtt megbeszélhetitek, hogy esetleg esténként meséljen Neked pár szót, de nem biztos, hogy a társai között ez eszébe jut, sőt ideje sem biztos, hogy lesz rá, annyi érdekes program szokott lenni egy táborban esténként! Ha bármi gond van, ott vannak a pedagógusok, ők elintézik, megoldják – ha szükség lesz Rád, ők egészen biztosan keresni fognak!

Csomagolj tehát sok mosolyt, jókedvet a fiadnak, biztasd, hogy érezze magát jól – Te pedig várd türelmesen, míg hazaér és mesélni fog a sok-sok élményről, amit a táborban átélt!

Milyen tábort válassz a fiadnak? >>

Kép: Pixabay.com

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.