Néhány arra utaló jel, hogy a fiadnál elkezdődött a pubertás

kamasz

Mik azok a jelek, amikből a szülő észreveheti, hogy a fia kamaszodik? Mivel kezdődik a pubertás a fiadnál? Természetesen ez a folyamat is minden gyerek esetében más és más, de vannak olyan jelek, amik nagyon sok fiúnál előfordulnak. Ne lepődj meg, ha a következőket tapasztalod!

A legtöbb fiúnak 9 és 12 éves kora között kezd átalakulni a teste, változnak a szokásai, a hangja…

NÖVEKEDÉS: Elég gyakori jelenség fiúk esetében, hogy először jelentősen megnő a lábuk. És az étvágyuk!

ÉRZÉKENYSÉG: Lehet, hogy az összes változásról beszélni szeretne majd, bár az a valószínűbb, hogy nem akar. Ha bármikor szóba hoz valami őt érdeklő, testét is érintő témát, beszélj vele fesztelenül, könnyedén! Így tudni fogja, hogy nyitott vagy a témára, próbálsz válaszolni a kérdéseire, amikor ő készen áll rá. Ne legyél túl komoly ebben a tárgyban, azt utálják. Az sem jó viszont, ha elviccelődöd, mert abból azt gondolhatja, hogy nem veszed komolyan!

HANGULATOK: A hangulatingadozások is egyediek, mint minden más. Egyesek szörnyűek. Mások épphogy észreveszik. Próbáld higgadtan kivárni, míg újra a régi lesz, ha éppen a nehezebb fajtából való a fiad! Néhány perc, vagy óra, és ismét normálisan lehet kommunikálni a legidegesítőbb kamasszal is! Ha a Te a szerencsésebbek közé tartozol, lehet, hogy észre sem veszed a kamaszkort – nem mindenkiből lesz lázadó, folyton ellenkező kamasz!

TESTSZAG: Lehet, hogy már jóval azelőtt szüksége lesz dezodorra, hogy azt gondolnád, hogy elkezdődött nála a pubertás. Tanítsd meg, hogy fokozottabban figyeljen a tisztálkodásra, mint eddig. Ő is kellemetlenül érezné magát, ha egész nap érezné a saját verejtékének a szagát, ezért saját maga miatt is (és persze az osztálytársak miatt is) fontos, hogy mindig friss és tiszta legyen. A dezodor is csak akkor segít, ha előtte jól megmosakodott!

SZŐRZET: A szőrzete különböző helyeken különböző időben kezdhet el nőni. Előfordul, hogy az egyik hónaljban dús, míg a másikban ritka a szőrzet. Nem probléma! Van, akinek lent kezd el hamarabb nőni, másoknak az arcán. Ez teljesen normális.

MELLBIMBÓK: Előfordulhat, hogy kis duzzanatok keletkeznek a mellbimbói alatt, amik halálra rémiszthetik őt is, de akár Téged, a szülőt is. A kis duzzanatoktól, a mellszövet tényleges megnagyobbodásáig vagy akár egy kis tejkiválasztódásig, sok minden a normális kategóriába sorolható. Ezek teljesen hormonfüggők és el fognak múlni. Azért, ha nyugtalanít ez a változás, vagy rendellenesnek gondolod, inkább keressétek fel orvosotokat, hogy megnyugtasson, vagy kivizsgáljon, ha ő is indokoltnak tartja!

A HANG MEGVÁLTOZÁSA: Ez egy örökkévalóságig tarthat. Számíts néhány évnyi mutálásra! Lehet, hogy néhányan gyorsan és könnyedén túlesnek ezen, de a legtöbbjüknek évekig tartó időszak!

NEVETÉS: A fiúknak sokat kell nevetniük. Keresni fogják a lehetőséget és esetenként kellemetlen lesz számodra a furcsa humorérzékük (ha pont Téged cikiznek). Teremts rengeteg alkalmat, hogy egy jó vígjátékon, egy remek viccen, egy jó kis tréfán nagyokat nevethessenek! Ez jót tesz az egész családnak.

EDZÉS: A növekedő fiúknak sok energiát kell kiadniuk magukból. Ha aktívabbak a fiúk, az sok stressztől ment meg. De ha csak egy pár napra is be vannak zárva, az látható lesz a vérmérsékletükön. Ha fiad eddig nem sportolt, itt az idő, hogy találjon valamilyen fizikai mozgással járó hobbit. A futás nagyszerűen megfelel és könnyen űzhető bárhol!

ANYAI SZERETET: Úgy érezheted, hogy lassan eltol magától, elég volt belőled, de hidd el, még mindig szükségük van anya szeretetére, ragaszkodására és ölelgetéseire. Máshogyan, persze, de még mindig szeretni fogják, ha megsimogatod a hátukat, szorosan átöleled őket, elmondod nekik, hogy milyen jóképűek, erősek, csodálatosak. Ne gondold, hogy ezen a téren vissza kéne fognod magad! (Bár, ha a haverok is látják, nem biztos, hogy örül egy anyai ölelésnek!)

Kép: Freedigitalphotos.net

Van kamasz fiad? Nálatok hogyan zajlik a kamaszkor? Mit tapasztaltál a fenti listából? Oszd meg velünk élményeidet!

ÚJ! ÚJ! ÚJ! Zárt csoport a Srácokat nevelőknek! Ha olyan szülőkkel beszélgetnél szívesen, akik hozzád hasonló helyzetben lehetnek - gyere közénk, csatlakozz! Aztán kérdezz, mesélj, beszélgess!
Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.