Nyári pénzügyi nevelés fiúknak

pénzes fiú

Jó egy évvel ezelőtt már írtam a saját blogomon, az eznemjatek.com-on a nyári pénzügyi nevelésről, mert bizony van ilyen. Ahogyan már akkor is írtam, a gyereknek minden joga megvan arra, hogy pihenjen, élvezze a nyarat, de a nevelés, és benne a pénzügyi nevelés nem évszakfüggő: Te sem függeszted fel a gyereked szépre-jóra tanítását, nevelését csak azért, mert nyár van, és netán még szabadságon is vagy. Szülőként még akkor sem tudunk szabadságra menni, ha a gyerekek a nagyszülőknél vannak: Te akkor is minden nap felhívod a nagyit és a gyerekeidet is, hogy minden rendben van-e, mindent megbeszéltek, amit kell, stb.

Jelentem, ugyanígy van ez a pénzügyeiddel is: a pénzügyeid sem mennek nyáron szabadságra, sőt Neked kell alaposan felkészülni pénzügyileg is arra, hogy egyáltalán szabadságra mehess. És ez még messze nem jelenti azt, hogy a nyaralás alatt a pénzügyi intelligenciádat is szabadságolod, mert a nyaralás alatt is bánsz a pénzzel (valahogy). Úgyhogy ha már egyszer elkezdted a gyereked pénzügyi nevelését – márpedig minden szülő elkezdi, legfeljebb nem tud róla – akkor miért is hagynád félbe a munkát? Legfeljebb játékosabb, szórakoztatóbb, kihívást jelentőbb eszközökkel élsz, hogy jobban alkalmazkodj a nyárhoz. Mindezt kifejezetten fiúkra kihegyezve.

Élménypénzügyek
Itt jön a képbe a pénzügyi nevelésben az élménypedagógia. Nem kell megijedni a túlságosan szakmainak hangzó fogalomtól, csak arról van szó, hogy a gyerekek olyan feladatok megoldásán keresztül tanuljanak meg valamit – most éppen a pénzügyi intelligenciához szükséges tudást, tapasztalatot, készségeket, képességeket szedjék magukra – amelyek során élményeket szereznek.

Az élménynek több szerepe is van:
1.    pozitív képzetet társít a tanulandó dologhoz, így azt könnyebben sajátítja el a gyerek, könnyebben rögzül benne, és könnyebb lesz később előhívnia is – hiszen a pozitív képzetek segítenek a már kiépült tudati gátakat is feloldani benne. (Itt se gondolj semmi tudományos hókuszpókuszra. Olyan tanult hitekről beszélek itt, mint például “A vállalkozó mind csal, lop, hazudik.” vagy “Szegény vagyok, de becsületes.”)
2.    időnként megdöbbentőek is lehetnek az így szerzett tapasztalatok – az AHA-élmények mindig olyan erős felismerések, amelyek már magukban is képesek “átkattintani” a gondolkodást.
3.    érzelmekhez kapcsolódik a tudás – ez a titka az így nyert tudás erős rögzülésének, és könnyű előhívhatóságának.
4.    flow-élményt ad – kizökkent a valóságból, mert annyira leköti a gyerek figyelmét, hogy minden más gyakorlatilag megszűnik. (Persze ez csak akkor igaz, hogy ha jó a játék, vagy a feladat, amit a gyerek kap.)
5.    közös élményt ad – ha együtt csináljátok, akkor tartalmas, minőségi időt tudtok eltölteni együtt, így erősödik a szülő-gyerek kapcsolat.

Miről szól a nyári pénzügyi nevelés?

Természetesen a játékról, a kihívásról, az élményről. Ehhez pedig a világon senki nem ért jobban éppen a Te gyereked esetében, mint Te, aki az apja, vagy az anyja vagy. Te vagy a saját gyereked legjobb szakértője. Én pedig a pénzügyi nevelésé. Javaslom, rakjuk össze, amink van, és csináljatok egy bulis, de annál hasznosabb nyári szünetet a srácaitoknak!

Írta: Himer Csilla
eznemjatek.com

Kép: Freedigitalphotos.net

A folytatást itt olvashatod!
Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

 

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.