Okosabbak a fiúk, mint a lányok?

fiu_lany

Hogy mennyien kutatják erre a kérdésre a választ, nem tudom, de gyakran felmerül a kérdés. Most éppen egy videóval találkoztam, amiben a fiúk/férfiak adottságait, képességeit hasonlítják össze a lányokéval/nőkével. Mekkora az agyuk? Milyen az IQ-juk? Milyen sztereotípiákat figyelhetünk meg különböző kísérletekben?

A teljesség igénye nélkül néhány érdekesség az angol videóból – Okosabbak a fiúk?

Az agy mérete és működése

  • a férfiak agya átlagosan nagyobb, mint a nőké (bár erre már azt mondják, hogy azért, mert a testméreteik is általában nagyobbak)
  • a nők agya barázdáltabb, mint a férfiaké, így tehát nagyobb a felszíne
  • a férfiak agyában több kapcsolat figyelhető meg egy féltekén belül, a nők agyában több kapcsolat van a két félteke között

Értelmi képességek, intelligencia

  • IQ-teszteken minimális különbségeket produkálnak a férfiak és a nők
  • a nők verbális képességei erősebbek
  • a férfiak térbeli érzékelésben, tájékozódásban jobbak

Érdekesség, hogy eltérés tapasztalható az eredményekben a földrajzi helytől függően is. Ebből arra következtetnek, hogy a kulturális és környezeti különbségek is befolyásolják az intelligenciát. Vannak olyan területek, ahol a férfiak jobban teljesítettek pl matematikából. Vannak olyan területek, ahol nagyjából egyforma volt a férfiak és a nők teljesítménye, de akadnak olyan helyek is, ahol a nők hozták a jobb eredményt.

Sztereotípiák

Azt is észrevették a tudósok, hogy a sztereotípiák is nagyban befolyásolják az eredményeket. Amikor azt jelezték a teszten részt vevőknek, hogy a férfiak jobban teljesítenek, akkor valóban rosszabb eredményt produkáltak a nők. Azok a nők, akiknek azt mondták, hogy nagyjából egyforma a teljesítmény, azok valóban hasonló eredménnyel teljesítettek a teszten.

Mese-teszt

Ha 5 éveseknek mesélnek egy okos emberről, akkor a fiúk azt gondolják, hogy az okos ember fiú, míg a lányok azt gondolják, hogy lány. Ugyanez 6 éveseknél már változik: már mindkét nem képviselői azt gondolják, hogy az okos ember fiú.

 

A nemek közötti különbségekről
Fiúk és lányok >>
Bölcsődés fiúk és lányok >>
Óvodás fiúk és lányok >>
Még egy pár különbség a fiúk és a lányok között >>

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!
Kép: Pixabay.com

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.