Olvasnivalók nagyfiúknak

könyvajánló

Tanítványaim igen nagy része várja türelmetlenül, hogy mikor tanulunk már végre a háborúkról, a csatákról, a fegyverekről. Milyen volt az élet a háborúk idején, mi történt a koncentrációs táborokban? Kiknek “köszönhetik” az emberek azokat a borzalmas éveket?
A következő könyvek, olvasnivalók biztosan sok kamasz fiú kíváncsiságát felkeltik, érdemes a figyelmükbe ajánlani!

 

Szökés AUschwitzbaDenis Avey – Rob Broomby: Szökés Auschwitzba
A Szökés Auschwitzba egy brit katona igaz története, aki önszántából került az Auschwitz III. néven ismert koncentrációs táborba.
Denis Avey 1944 nyarán az Auschwitz melletti E715-ös tábor foglyaként hallotta a szinte felfoghatatlan szóbeszédeket a közelükben zajló szörnyűségekről, és arra a hajmeresztő elhatározásra jutott, hogy a saját szemével akarja látni, mi történik a koncentrációs tábor területén belül. Titokban ruhát cserélt az egyik rabbal, és a munkanap végeztével bevonult a menettel együtt a tábor területére. Megdöbbentő tapasztalatairól hosszú éveken át hallgatott, ám egy rádióinterjú alkalmával előtörtek a régmúlt nyomasztó emlékei. Az újságíró Rob Broomby segítségével Denis Avey megosztja velünk hihetetlen történetét – a történetet, amelyben megismerhetjük egy egyszerű ember rendkívüli vállalkozását, megrendítő morális és fizikai küzdelmét a XX. század legsötétebb korszakában, egy embertelen háborúban.

Vagdalthús hadműveletBen Macintyre: A Vagdalthús hadművelet
Ben Macintyre könyve tele van izgalmas fordulatokkal, kémekkel, kettős ügynökökkel, félelmet nem ismerő hősökkel – hamisítatlan II. világháborús kalandtörténet, amelyben egy holttest és egy bizarr terv megváltoztatta a háború kimenetelét.
1943 elején a szövetségesek a náci megszállás alatt álló Szicília visszafoglalását tervezték. A brit hírszerzés két tisztje briliáns és őrült ötlettel állt elő: el akarták hitetni a németekkel, hogy Görögország megtámadására készülnek. A terv kivitelezésének egy hulla lett a kulcsfigurája.
A szerző szórakoztatóan mutatja be a leghihetetlenebb kémregényt is meghazudtoló igaz történetet. Lenyűgöző fekete humorral tárja elénk, hogyan juttatták a brit egyenruhába öltöztetett holttestet egy hamis dokumentumokkal teli aktatáskával ellenséges területre, és hogyan sikerült a kockázatos küldetés során megtéveszteni a nácikat.
A Vagdalthús hadműveletnek köszönhetően a II. világháború vesztésre álló haderői megkezdhették menetelésüket a végső győzelem felé.

Lenin, Sztálin, HitlerRobert Gellately: Lenin, Sztálin és Hitler
Ez a rendkívül nagy ívű és sok helyen vitára ösztönző könyv annak a tragikus időszaknak a történetét mondja el, mely 1914 és 1945 között sújtotta Európát. A társadalmat ebben az időszakban két világháború, az orosz forradalom, a holokauszt, valamint a Harmadik Birodalom felemelkedése és bukása formálta.
Az események középpontjában három személy: Lenin, Sztálin és Hitler áll. A szerző olvasmányos elemzéssel mutatja be, hogy e diktátorok utópisztikus eszméinek hajszolása vezetett a rémálomszerű társadalmi katasztrófához.
Gellately a nemrégiben megnyílt orosz és német forrásokat is felhasználva elutasítja a „jó” Lenin mítoszát, és meggyőző társadalmi- történelmi beszámolóval szolgál mindhárom diktatúráról, mélyrehatóan bemutatva azok hasonlóságait és különbségeit. Bemutatja, hogy a Sztálin és Hitler közötti ádáz rivalizálás miként vezetett elkerülhetetlenül megsemmisítő és népirtó háborúhoz, végül pedig arra is figyelmeztet, hogy e rettenetes küzdelem hatása még napjainkban is érzékelhető.

Alexandra Könyvkiadó

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.