Önértékelési problémák a kamaszoknál

boldog kamasz

Egy példával szeretném kezdeni a gondolataimat…. :)
A legutóbbi gyermekfoglalkozásokon, a motivációs tréningjeimen arról beszélgettünk a tinikkel, hogy mitől értékes valaki……. a suliban kik azok, akikre felnéznek iskolás társaik és kik a „menők” – értékesek? :)

 

 

Ezeket a válaszokat kaptam:

– akinek a legokosabb iphone telefonja van
– aki sok lájkot kap a facebookon
– aki vékony
– akinek Nike, márkás ruhája van
…. és még sok ilyen jellegűt……

Hogyan értékelik magukat a fiatalok?

Ahogy beszélgettünk a fiúkkal, lányokkal azt érzékeltem, hogy kirekesztettnek érzik magukat, ha nem tudják felvenni a lépést a többi osztálytárssal.

Például volt egy olyan fiúcska, aki kicsit teltebb testalkat volt és nem volt neki semmi önbizalma, mert a kis fejecskéjében az a kép alakult ki külső körülmények hatására (reklámok, az osztálytársak által), hogy duci és senki nem szereti őt. Sőt, ő semmit nem tud véghez vinni……
A külső körülmények hatására egy torz kép alakult ki saját magáról…. így az önértékelése az alacsonynál is alacsonyabb….. Igazából ez bármelyik válasznál elmondható, akinek például nincs iphone telefonja vagy nincs fent a facebookon….. sorolhatnám…..

boldog kamasz

Pozitív önértékelés?

Mit lehet tenni, hogy már gyermekkorban legyen egy pozitív énképük önmagukról a tiniknek, gyermekeknek? :) A kedves szülő minél több pozitív mondattal, megerősítéssel, odafigyeléssel, öleléssel támogassa gyermekét! Kezdje el olyan helyekre vinni, ahol nem a száraz iskolai tananyagot adják, hanem segítik a gyermek önértékelését, az önismeretét, ahol pozitív közeg van és boldogan, jól érzi magát! :)
Pörgős világot élünk, mindenhol meg kell felelniük a gyermekeknek, ezért a rövid minőségi idő, amit együtt töltünk velük, legyen pozitív és fejlesztő jellegű. Segítsük, terelgessük olyan irányba az életüket, ahol nem az számít, milyen értékű telefonja van, ruhája vagy kap-e lájkot a facebookon…. Mindez mellett pedig saját példamutatásunkkal tudjuk segíteni a csodás útjukat! :)

Csodás napot kívánok! :)

Bea Life&Fitness Élet Érzés
Fitness és Motivációs tréner,
okleveles Életmód-Táplálkozási tanácsadó

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!
Kép: Pixabay.com

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.