Őszi elfoglaltságok fiúknak

őszi levél

Mivel töltsétek szabad időtöket ősszel? Sajnos sok gyerek nem talál ki magának programot, nem érdeklődik semmi más iránt, csak a képernyők, számítógépes játékok vonzzák. Ha szeretnéd, hogy a fiad mással is foglalkozzon, ajánlj a figyelmébe Te néhány érdekes időtöltést!

Újabb növénygyűjtemény, album
Ha nyáron tetszett neki a növények gyűjtése, biztasd, hogy gyűjtsön színes, őszi leveleket is! Akár a nyáron készült gyűjteményét is kiegészítheti az őszi levelekkel. (Iskolából, óvodából hazafelé is rengeteg levél akad utatokba!) Az sem baj, ha újabb “kötet” készül, ilyennek láttam a természetet ősszel, vagy hasonló címmel. A préselt leveleken kívül tehet bele most is sok saját fényképet, aki szeret fotózni. Érdekes képek készülhetnek ködös időben, eső alatt, vagy után, de a nap is másként süt már, mint nyáron – lehet játszani a fényekkel!

Séta az őszi erdőben
Ha nyáron sikerült sok bogárnak, madárnak a hangját megfigyelni az erdőben, akkor most figyeljétek, hogyan susog az erdő. Hogyan hullanak a levelek, milyen a felkavarodó avar hangja! Milyen hangot ad minden egyes léptetek a vastag levélszőnyegben!
Ha tölgyesben jártok, gyűjtsetek sok makkot, de kereshettek gesztenyeerdőt is, hogy gesztenyéből is összeszedhessetek egy kosárra valót. Fenyveseket is érdemes meglátogatni, tobozokat is gyűjthettek! Ha bármilyen érdekes termésre bukkantok, ne hagyjátok ott! Próbáljátok már az erdőben kitalálni, hogy mit lehet készíteni az adott termésből. Most készüljetek fel az egyre hosszabbodó estékre, a téli hidegekre is, amikor több időt töltötök majd a meleg szobában! Legyen alapanyag, amiből barkácsolni fogtok tudni! (A védett növényekre vigyázzatok!)
Otthon tegyétek száraz helyre a termésgyűjteményt. Ha van elég helyetek, pár napra terítsétek is szét, hogy szellőzzön! Ha már nem nedvesek, akkor mehetnek egy dobozba, kosárba a termések, amíg fel nem használjátok őket!

Kreatív ötletek levelekkel és termésekkel
A begyűjtött leveleket préselje le a fiad! Amikor már kellőképpen megszáradt, kisimult minden levél, lehet alkotni. A különböző színű, formájú levelekből készülhetnek szép képek, papírra ragasztva. Ha nem jönnek az ötletek, mutass néhány példát, mások által készített képet, aztán hagyd,  hogy beinduljon a fantáziája. Biztosan felragaszt néhány állatot, emberkét falevelekből!
Ha festeni szeret inkább, akkor készíthet levéllenyomatokat. Színes festékkel kell bekenni a leveleket, majd ráfektetni, rányomni egy üres rajzlapra. Ha jó erősen sikerül rányomni a festett leveleket, akkor szépen kirajzolódik a levél erezete is a lenyomaton.
Levelekből készíthet koszorút, vagy girlandot is, amivel a szobáját, vagy a lakás más helyiségét dekorálhatjátok! Biztosan büszke lesz rá, ha a saját munkáját látja mindenfelé!
Makk- és gesztenyefigurák készítéséhez közösen üljetek le, nehogy megszúrja magát a kisfiad! Ha ragasztva akartok valamilyen állatot, bútort készíteni, akkor használjatok ragasztópisztolyt, ehhez is jól jön a felnőtt segítsége!
Őszi ötletek itt!

Papírhajók, pocsolyáksaras
Egy délután készítsetek flottát újságpapírból. Versenyezhettek, hogy ki tudja a legkisebb/legnagyobb hajót meghajtogatni! Egy kiadós eső után öltözzetek be gumicsizmába, esőkabátba és vegyétek célba a legnagyobb pocsolyákat! Eresszétek vízre a hajókat, még versenyeztethetitek is a különböző méretű papírhajókat. Fújjátok, vagy hagyjátok, hogy a szél fújja!
Ha már eláztak a hajók (szedjétek össze és dobjátok ki!), jöhetnek a kisebb pocsolyák: melyikőtök bírja tovább? A fiad a pocsolyákban rohangálást, pancsolást, fröcskölést, vagy Te a fényképezést?
Ha igazán bevállalós vagy, még egy kis sarazást is megengedsz a srácoknak! Odáig lesznek tőle, meg vissza!

Nektek mi a kedvenc elfoglaltságotok ősszel? Mit csináltok legszívesebben, amikor már rövidebbek a nappalok és egyre hűvösebb az idő?

Kép: Pixabay.com

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.