Pénzügyi nevelés fiúknak nyáron

pénz srác

Miről szól a nyári pénzügyi nevelés?
Természetesen a játékról, a kihívásról, az élményről. Ehhez pedig a világon senki nem ért jobban éppen a Te gyereked esetében, mint Te, aki az apja, vagy az anyja vagy. Te vagy a saját gyereked legjobb szakértője. Én pedig a pénzügyi nevelésé. Javaslom, rakjuk össze, amink van, és csináljatok egy bulis, de annál hasznosabb nyári szünetet a srácaitoknak!

Mit csináljon a gyerek?
•    menjen el a srác dolgozni, pénzt keresni – mert az is egy élmény, mert tapasztalatot szerez vele, és egészen más jellegű tevékenység, mint amit év közben a suliban csinál. Arról nem is beszélve, hogy lehet jókedvvel is dolgozni. Különösen ha a gyerek valamilyen számára fontos cél megvalósítása érdekében dolgozik, keres pénzt. Ha nagyon aggódsz, akkor kérdezz körbe az ismeretségi körben, hogy van-e valahol olyan vállalkozó ismerősöd, aki munkával tudja ellátnia  gyereket, de mivel ismered, tudod, hogy jó helyen van a gyerek. Ha pedig a gyerek elmúlt 14 éves, akkor a diákszövetkezeteken keresztül tudtok munkát találni neki, amelyek mind leellenőrizhetőek. Tapasztalataim szerint a fiúknak nem is árt, ha relatíve hamar rászoknak a nyári munkára, mert ad nekik egy bizonyos érettséget. Arról nem is beszélve, hogy sokkal felelősebben, beosztóbban fog bánni azzal a pénzzel, amit maga keresett meg. (Ebben az esetben is fontos persze, hogy legyen egy konkrét cél, ami miatt pénzt akar keresni.)

•    csinálhat pénzt is, azaz “vállalkozhat” – igen, jól hallottad, van lehetősége a gyereknek is arra, hogy már gyerek fejjel kisebb-nagyobb vállalkozást vigyen, és azzal csináljon pénzt. És garantálom Neked, hogy attól nagyobb élmény nem fogja érni az életben sem, hogy a maga ura lehet! A fiúknak ez nagy esély, ugyanis a pasikezdemények sokkal inkább hajlamosak kockáztatni. Ez nem azt jelenti, hogy féktelenül és minden alapot nélkülöző módon, csak azt, hogy kevesebbet rágódnak egy-egy döntés meghozatalán, mint azt a lányok tennék. (A lányok vállalkozás tekintetében legalábbis kifejezetten biztonsági játékosok – hiába, már ilyenkor is beindulnak bennük az evolúciós pszichológiai és viselkedési programok, amelyek szerint a nők az utód felnevelése érdekében maximális biztonságra törekszenek.) A fiúkban is dolgozik az evolúciós pszichológiai örökség: ők éppenhogy a fajfennmaradás miatt váltak kockázattűrőbbé, kockázatvállalóbbá. A vadászat ugyanis mindig egy kockázatos vállalkozás volt. Ezt a rizikót azonban vállalni kellett, különben az egész törzs életben maradását tették kockára. Innen van meg az apáknak az a szokása is, hogy – Ranschburg Jenő szavaival élve – a fiúkat sokkal szívesebben, könnyebben “átsegítik a küszöbön”, azaz először viszik magukkal, később pedig hagyják, hogy hadd menjenek, hogy tapasztalatokat szerezzenek. (A fiúkat szívesebben viszik magukkal az apák kirándulni, horgászni, meccsre, stb.) Hogy miért is olyan lényeges, hogy a gyerek találkozzon a vállalkozással, még ha csak gyerekkivitelben is? Azért, hogy ezzel is lehetőséget mutass neki. Hogy milyeneket, arra itt egy nagyszerű TED-video.

•    könyvelhet – pontosabban meg kell tanulnia a saját pénzügyeit átlátni. Ha akar is valamit konkrétan a gyerek a pénzével, amit megtermel (vállalkozóként vagy munkavállalóként), akkor tudni is akarja majd, hogy mikor hogy áll vele, mennyi van és hol. És nyugodtan megmutathatod neki azt is, hogy Te, a felnőtt hogyan csinálod. (Ebben az lesz neki a nagy élmény, hogy felnőttes dologba vonod be, és hidd el, nagyon akar majd hasonlítani Rád!) Tudom, ez fiúknál általában nem egy egyszerű történet. A fiúk nagy többsége ösztönösen irtózik a matektól, a könyvelés szót meg jobb, ha ki sem ejted előtte, mert kiüldözöd vele a világból. Úgyhogy itt tényleg kell egy kis ötletesség, és élmény a dologba. Elég, ha annyit mondasz a srácnak, hogy csak azt várod el tőle, hogy ha bármikor is megkérdezed tőle, most éppen hogy áll a pénzével, akkor másodperceken belül tudjon válaszolni. Azt is elmondhatod neki, hogy Te csak kíváncsi vagy, neki viszont ez őrületesen jó lesz – mert vigyázni tud a pénzére. Találja ki, hogy hogyan tudja akármikor megmondani Neked, hogy mennyi pénze van, mire adott ki pénzt, és honnan mennyi pénzt kapott. El sem hiszed, mennyi ötlettel fog előállni! Biztosan lesz olyan gyerek, aki “csak” egy sima Excel-táblát gyárt, viszont a feladatot akkor is teljesíteni fogja, ha egy kockás füzetet és egy ceruzát fog használni összesen. De volt már olyan ügyfelem, akinek a fia maga barkácsolt egy roppant ötletes herkentyűt, amibe külön hengerekbe tette a különféle pénzeket (igaz, ez csak az aprópénzzel működött), és amilyen magasan állt a hengerben a pénz, lehetett tudni, hogy mennyi a pénz összértéke (a henger melletti tábláról le lehetett olvasni). Használd ki, hogy a fiúk általában a probléma megoldására koncentrálnak, nem pedig a boncolgatására, mint a lányok többsége. (A lányokat az érzelmek érdeklik, a fiúkat a megoldások.) Ha úgy állítod be a feladatot, hogy kihívás legyen a gyereknek, akkor törpölni fog rajta, hogy kitalálja a megoldást, és utána meg is csinálja. Ha pedig az ő ötletét ketten valósítjátok meg, és Te vagy az asszisztens a barkácsolás során, akkor máris megvan a közös élmény is.

•    játszhat – rengeteg olyan játék létezik, amely a pénzügyi intelligencia kimunkálásában jelentős szerepet játszó készségek, képességek, személyiségjegyek fejleszti. Innentől már a gyerek érdeklődése is számít, de biztos, hogy meg lehet találni azt a játékot, ami leköti. Ha pl. a stratégiai gondolkodását szeretnéd fejleszteni, ami pl. a tervezésnél nagyon hasznos képesség a pénzügyi intelligenciában, akkor a sakk és a stratégiai számítógépes játékok között elég széles választékból meríthetsz. Hogy milyen készségekről, képességekről, személyiségjegyekről lehet itt szó, azt elolvashatod az eznemjatek.com blogon – keresd a Pénzügyi Nevelési Tréning® Mi kell a pénzügyi neveléshez? című leckéit (három van belőlük)! Itt a készségfeljesztéshez szükséges játékokhoz is kapsz tippeket.

Hitted volna, hogy ennyire élményszámba is mehetnek a pénzügyek?

Írta: Himer Csilla
eznemjatek.com

Kép: Freedigitalphotos.net

Olvasd el az első részt itt!
Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

 

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.