Tanácsok kisfiúk téli öltöztetéséhez

téli öltöztetés

Napjainkban egyre gyakoribbnak érezzük az időjárás változásait. Nehéz jól kitalálni, hogy hogyan öltöztessük a gyereket, amikor egyik nap még plusz 10 °C van, a következő napon pedig már mínuszt mutat a hőmérő.

A legfontosabb dolog, (amit remélhetőleg már mindenki tud), az az, hogy rétegesen öltözködjünk, és öltöztessük a gyerekeinket is. Télen ez különösen fontos!

 

Az egészen pici babáknál általános szabály, hogy mindig egy réteggel többet adj rá, mint amit Te magad felveszel. Erre azért van szükség, mert a csecsemőknek még nem alakult ki a hőháztartásuk, sokkal hamarabb lehűlnek, megfáznak, mint mi.

sál  sapka

A téli ruhatár fontos kellékei

a harisnya, a bélelt nadrág, a pulóver, kardigán, kabát, sapka, sál, kesztyű, téli kabát, overall. Hogy mikor milyen kombinációban add a gyerkőcökre, ez leginkább tőled és a gyerektől függ.

A magam részéről, én nagyon fázós vagyok. A férjem viszont egyáltalán nem fázós. Az egyik gyerekünk olyan, mint én, a másik inkább az apjára hasonlít. Nekem pedig meg kellett tanulnom elfogadni, hogy ő tényleg nem fázik, tényleg nem kell még egy pulcsit felvennie. Akkor sem, ha nekem hideg van. Mert az sem jó, ha túlöltöztetjük a gyereket.

Az ovis, kisiskolás gyerekek sokat szaladgálnak. Ha nagyon sok ruhát adsz rájuk, vagy nagyon vastagot, akkor könnyen leizzadnak. Inkább több, vékonyabb darabot adj a kisfiadra! A vastag pulcsikat akkor érdemes elővenni, ha tudod, hogy huzamosabb ideig kint lesztek a hidegben. Pl. síelés, szánkózás, kirándulás. Ilyenkor is kombináld vékonyabb darabokkal!

                overall  téli nadrág

Az örök kérdés: overall vagy kabát és nadrág?

Egy biztos, a kettő közül valamelyik kell. Vagy egy egybe overall, vagy külön egy kabát és hozzá egy overall nadrág. Sőt, még az is lehet, hogy mindkettőt érdemes beszerezni.

Mi alapján döntsd el, hogy melyik legyen?

•    mekkora a gyereked?
A még járni nem tudó babáknak az overall a jobb megoldás. Abban sokkal jobban melegen tud maradni, és öltöztetni is sokkal könnyebb. Biztosan nem fog kicsúszni a dereka, a babakocsiban elég egy vékony pléd rá. (Ha bundazsákod van, akkor még az sem kell.) A nagyobbaknál viszont érdemes a szokásaitok alapján dönteni.

•    mennyi utaztok, kell-e az autóban fel-le venni?
Ha sokat autóztok, és nem csak a városon belül, akkor mindenképpen a kabát+nadrág verziót érdemes választani. Nincs annál macerásabb, mint amikor beülteted a hideg autóba overallban, majd amikor a kocsi bemelegedett megpróbálod kihámozni az egész hacukából.

•    mennyit sétáltok a szabadban?
Ha szerettek sokat sétálni (pl minden nap gyalog mentek az oviba), akkor valószínűleg jobb megoldás az overall. Védi a gyerek derekát, ha elesik nem lesz sáros, havas (csak az overall), és nem kell attól tartanod, hogy fázik.

                téli öltözködés  téli öltözködés

Szerintem az a legjobb megoldás, ha egy téli kabátot veszünk a gyereknek. Emellé pedig vagy beszerzünk egy overallt, vagy egy overall nadrágot. (és esetleg még egy kabátot, mert nem árt, ha mosni is lehet). Ilyenkor mindig a megfelelőt tudjuk választani.

Természetesen bármelyiket is választod, előfordulhat, hogy már felöltöztetted a gyereket, minden rajta van, amikor kiderül, hogy ki kell cserélni a pelusát.
Ugyanez nagyobbal úgy néz ki, hogy minden rajta van, amikor szól, hogy:
„Anyaaaaaaaaaaa, pisilni kell!!!”  :)
Ilyenkor sem elhanyagolható, hogy mennyi ruhát kell le, majd ismét felhúzni rá. (Bár fiús anyaként határozottan előnyösebb helyzetben vagyunk, mint a lányos anyukák. 😉

A sapka, sál és kesztyű

is fontos része a téli öltözéknek. Sapkából érdemes többet venni, lehetőleg különböző vastagságúakat. Olyat válassz, ami a gyereknek is tetszik, amit szívesen felvesz. Sálból is jó, ha van legalább 2 db, egy vékony és egy vastagabb.

kesztyű  kesztyűKesztyűből a piciknek az ujj nélküli vagy az egyujjas verziót javaslom. Egészen pici méretben is kapható már ötujjas kesztyű, de 3 éves kor alatt nem javaslom, hacsak nem szeretnél minden öltözésnél hosszú perceket tölteni az ujjacskák bogozgatásával. A nagyobbtól kérdezd meg bátran, hogy milyet szeretne. Vannak gyerekek, akik imádják az egyujjas kesztyűt, mások viszont azt szeretik, ha mind az öt ujjukat külön is tudják használni.  A havas játékokhoz viszont elengedhetetlen egy orkánkesztyű. Ez is kapható egészen pici méretben is, ujj nélküli, egyujjas, és ötujjas változatban is.

A téli öltözködésben is nagyon fontos, hogy figyeld a fiadat, hogy ne fázzon, és ne legyen melege. A havas időben pedig arra, hogy ha a ruhája átnedvesedett, akkor mindenképpen cseréld le!

Sümeginé Nemes Nagy Ágnes
ruhacuka.hu
Ruhacuka a facebookon

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

 

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.