Tanítsd meg, hogy mit tegyen, ha elveszett!

eltűnt

Már a belegondolni is szörnyű, milyen lehet, ha eltűnik a gyermekünk. Minden anya rémálma. Elveszett a gyerek?
Ha felnőttként elborzaszt még a gondolat is, akkor vajon mit élhetnek át azok a csöppségek, akik egyszer csak nem látják a szüleiket, akik az előbb még ott álltak mellettük.

Elveszett? Készítsd fel!

Akármilyen képtelenségnek hangzik, bizony nagyon könnyen  előfordulhat, hogy a nagy tömegben – akár csak egy pillanatra is – úgy látszik, hogy elveszett a gyerek. A legtöbb esetben aztán kiderül, hogy ott van mégis, csak valaki, vagy valami eltakarta előlünk és nincs is semmi baj, nem is veszett el. Ennek ellenére az a pár pillanat kész szívbaj! Nagyon meg tud ijedni ilyenkor a legbátrabb kisfiú is, úgyhogy készítsd fel! Taníts meg neki néhány szabályt még otthon, nyugodt környezetben! Ezeket a szabályokat gyakorolhatjátok is az ismert, megszokott játszótéren. Így, ha véletlenül tényleg eltűnik a tömegben a gyerek, az első kétségbeesés után valószínűleg eszébe jut, hogy miben egyeztetek meg, mit kell ilyen esetben tennie.

Szabályok eltűnés esetére

Megkérdeztem a Srácnevelde csoport tagjait, ők mit tanítanak a fiaiknak, hogyan készítik fel a gyerekeket arra, ha elveszítik szemük elől a szülőket. Mutatom azokat a hasznos szabályokat is, amiket a csoportban írtak az anyukák és kiegészítem más javaslatokkal is!
Természetesen sok függ attól, hogy mekkora gyerekről beszélünk, hiszen minél idősebb a srác, annál több dolgot tud már, annál jobban odafigyel és annál önállóbban tudja majd kezelni a helyzetet. (Az egészen kicsiket pedig egyszerűen nem szabad elengedni egy pillanatra sem, különösen, ha nagy tömegbe megyünk velük.)

  • 1. Telefonszám

Legyen a gyereknél egy telefonszám, amin el lehet érni azt a felnőttet, akinek éppen a felügyeletére van bízva. Ez a szám szerepelhet egy karszalagon (amilyet a strandokon is kapsz, a lurkó nem tudja letépni), egy cetlin, amit a gyerek zsebébe teszel (ez azért könnyen elveszhet!). Van, aki a gyerkőc tenyerébe írja (addig jó, amíg le nem kopik) és lehet nyakba akasztós kártya is (játszótéren balesetveszélyes lehet). Alsósok már képesek megtanulni is telefonszámot. Még akkor is célszerű megjegyeznie, ha egyébként van saját telefonja, az ugyanis bármikor lemerülhet, elveszhet, összetörhet, stb. Legalább a két szülő telefonszámát meg tudja tanulni.

  • 2. Adatok

Amint beszélni kezd, tanítsd meg gyermekednek a nevét, címét! Nagyon fontos az is, hogy a szülei nevét is megtanulja. Ne csak annyit tudjon, hogy anya/apa, hanem vezetéknévvel, keresztnévvel el tudja mondani, kik a szülei. (Ha már nagyobb, akkor a jöhet a telefonszám is.) Gyakoroljátok is otthon rendszeresen, hogy magabiztosan tudjon a kisfiad válaszolni ilyen kérdésekre (mi a neved, hol laksz, ki az anyukád, hogy hívják apukádat – ilyen esetben az “anya”, “apa” sajnos nem segít)!

  • 3. Kisgyerekes szülő

Keressen egy kisgyerekes anyukát, apukát, akit megkér, hogy telefonáljon a szüleinek. (Egy másik anyuka hamarabb megtalálja a hangot a kicsikkel, könnyebben tud nekik segíteni.)

  • 4. Találkozóhely

Előre megbeszélni egy találkozóhelyet, ami messziről is jól látható, könnyen megtalálható. Menjen oda a csemetéd és ott várja meg, amíg érte megy anya, vagy apa.
Ha túl nagy a terület, nem tudtok találkozóhelyet választani, akkor inkább maradjon ott, ahol éppen rájött, hogy nincs meg anya/apa. Amint a szülő észreveszi, hogy nincs mellette a gyerek, úgyis rögtön indul vissza azon az úton, ahol jött, meg fogja találni, csak ne menjen el onnan a kicsi.

  • 5. Kijelölt terület

Bármilyen szabad térre, nagyobb terembe érve rögtön kijelölni a határokat, meddig lehet elmenni. Az ismert játszótereken ez már rutinszerűen működik, de új helyen is kezdd ezzel. Ha a kijelölt területen marad a gyerek, sokkal kisebb az esély arra, hogy eltűnjön, hiszen ott folyamatosan szemmel tudod tartani.

  • 6. Tömegközlekedés

Ha véletlenül nem sikerül együtt leszállni a buszról, villamosról:
a) ha a gyermek leszállt, a szülő fent maradt – el nem mozdulhat a megállóból, ott várja, míg a szülei visszaérnek érte (a következő járművel ott lesznek)
b) ha a szülő leszállt, a gyerek maradt fent – a következő megállónál leszáll és ott vár, míg a szülő is odaér.

  • 7. Jelszó

Ne menjen el idegenekkel! Bárki mondhatja, hogy pont érted jöttem, engem küldtek érted. Nem szabad elmenni idegenekkel, nem mindenki jószándékú és segítőkész. Ilyen esetekben kérdezze meg a gyerek, mi a jelszó. Ha nem tudja elmondani az idegen, akkor nem mehet el vele.

Te milyen szabályokat tanítasz még a gyermekednek? Mit kell tennie, ha valahol eltűnne?

Bármikor elmentek otthonról, frissítsétek fel a szabályokat, beszéljétek meg, mire kell majd figyelnie, ott a helyszínen pedig lehet konkretizálni a találkozóhelyet, a határokat. Készüljetek fel, hogy mit tegyen, ha eltűnik, de soha ne legyen rá szükségetek!

Hasznosnak találtad a bejegyzést? Ha úgy gondolod, hogy barátaidnak is fontos, oszd meg bátran! Várlak a facebook oldalon is!

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!
Kép: Pixabay.com

 

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.