8 tipp fiús szülőknek a nyári “tanuláshoz”

tanulgat, játszik

Azt tudod te is, hogy amivel szívesen, örömmel foglalkozol, azt egy életre megjegyzed! Vagyis megtanulod, de legalábbis nem felejted el!
Vajon melyik fiúnak jut eszébe, hogy nyáron tanuljon? Tudom, hogy senki nem vágyik erre! És nem is kell tanulni nyáron, mármint abban az értelemben, amire mindenki gondol, amikor meghallja ezt a szót. Tanulni lehet bármikor, nyáron is! Csak nyáron ne a tananyaggal foglalkozzon a gyermek, tanuljon valami egészen mást, valahogy egészen másképp!

Nyár – tanulás?

Senki nem akar nyáron tanulni, nyáron pihenni, kirándulni, élményeket gyűjteni, kikapcsolódni kell! Tanulás szóba sem jöhet! Vagy mégis?

Mit szólsz ezekhez a tippekhez?

 1. Hagyd, hogy annyit játsszon, amennyit csak bír!
  Biztos, hogy olyan elfoglaltságot keres, ami érdekli őt. Jól érzi magát, örömmel játszik. Játék közben pedig rengeteget lehet tanulni!
  Kint a szabadban játék közben egyre ügyesebb lesz! A benti játékok során sok olyan felfedezést tehet, ami benne megmarad, később hasznára válhat!
 2. Hagyd egy kicsit csavarogni, engedd, hogy felfedezze a környéketeket!
  Természetesen életkorának megfelelően jelölj ki számára határokat, meddig mehet el, de hogy ő merre akar menni, mit akar megnézni, milyen új részleteket talál (vagyis fedez fel), az az ő sikere lesz! (A veszélyes helyeket el kell kerülnie, erre hívd fel a figyelmét! Csak a kijelölt határokon belül mozoghat!) Remek búvóhelyek kerülnek a látómezőbe ilyen felfedező utak alkalmával! Olyan dolgokat is észrevesz, amik korábban fel sem tűntek neki!
  (Csak kérdezd meg, amikor visszatér egy felfedező útról, hogy milyen élményeket gyűjtött!)
 3. Engedd, hogy néha unatkozzon!
  Nem kell mindig feltétlenül valami hasznosat csinálnia. Ha néha teljesen kikapcsol, lustálkodik, nem tesz semmit, az teljesen rendben van. Persze nem egész nap, nem mértéktelenül, de nem baj, ha időnként “csak” unatkozik!
 4. Kapjon sok-sok szabadidőt!
  Figyelj arra, hogy vakáció van! Szünet! Kikapcsolódásra, pihenésre is szükség van! Ne oszd be minden percét! Kapjon feladatokat nyáron is, de csak annyit, amennyit pár óra alatt el tud végezni. Pár óra jusson arra is, hogy ő maga dönthesse el, mivel akar foglalkozni! Rájön, hogy mennyire fontos beosztani az idejét, tudni kell döntéseket hozni, a döntéseinek következményei lesznek.
 5. Hagyd gondolkodni, töprengeni!
  Előfordul, hogy csak magára zárja az ajtaját egy kamasz srác és látszólag nem csinál semmit. Pedig lehet, hogy éppen az élet nagy dolgain töpreng! Ne zavard, hadd gondolkodjon! Ki tudja, milyen összefüggésekre jön rá, milyen új kérdésekre kezdi keresni a választ!
 6. Hagyd próbálkozni!
  Hadd próbáljon ki új dolgokat! Lehet, hogy talál egy új hobbit! Lehet, hogy rájön, a korábban kedvelt tevékenység nem is annyira érdekes, van annál jobb is!
  Hagyd, hogy kísérletezzen, barkácsoljon, süssön, főzzön, bármit, amihez ért egy kicsit és kedve van hozzá! Hadd, hogy élvezze az alkotás, a felfedezés örömét!
 7. Hagyd, engedd olvasni!
  A mai kamaszok többségénél ez a tipp sajnos így értelmezhetetlen. Eszébe sem jut sok gyermeknek, hogy olvasson. A fiúk esetében – a statisztikák szerint – még nehezebben megy az olvasás. Úgyhogy inkább úgy mondanám, keressetek közösen olyan könyvet, ami érdekli őt! Te hívd fel a figyelmét az újdonságokra, általa még nem olvasott könyvekre! Javasold neki, hogy olvasson!
 8. Hagyd kibontakozni!
  A társai, barátai előtt minden gyermek másképp viselkedik. Hadd legyen otthon önmaga!
  A viselkedésével kiváltott reakciókból is tanul.

Néhány javaslat a megvalósításhoz

Nagyon egyszerűen hangzik, hogy csak hagyd a fiadat, hogy játsszon, hadd érezze jól magát és közben mennyi mindent meg fog tanulni! Pedig néha nagyon nehéz megállni, hogy ne oszd be minden percét, ne szólj rá, ha éppen unatkozik, ne ajd neki újabb és újabb feladatokat!

 • Csak akkor segíts a fiadnak, amikor ő kéri! A fiúk nem igazán szeretik a sok jótanácsot, ha valaki mindig jobban tudja, mint ők. Ha egyedül próbálkozik, majd érzi, hogy mikor van szüksége tanácsokra, segítségre és szólni fog!
 • Jelezd neki minden esetben, hogy rád számíthat, te segítesz neki szívesen!
 • Ha kérdez, segíts! Fogalmazz röviden, egyszerűen! Várd meg, hogy ő kérdezzen!
 • Teremts alkalmat arra, hogy érdekes emberekkel találkozzon, akikkel beszélgethet (utána pedig töprenghet)!
 • Említsd meg neki, ha te valamilyen tevékenységbe fogsz! Ha magától szegődik melléd főzni, barkácsolni, élvezettel fog segíteni – közben pedig tanulni! (Egy új receptet, egy új technikát, stb.)
 • Olvass! Mutass példát te is! Ha tetszett egy könyv, ajánld a figyelmébe! Keress olyan könyveket, amik szerinted érdekelhetik!
 • Beszélgess vele! Bármikor, amikor együtt vagytok! Hagyd, hogy kérdezzen téged, kérdezd te is őt!

Ugye, hogy mégis lehet tanulni nyáron is? Csak egy kicsit másképp, nem úgy, mint az iskolában!

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

Kép: Pixabay.com

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.