Tippek az esti mesékhez

esti mese

Mire figyelj, amikor esti mesét választasz a kisfiadnak?

Célszerű egy egyszerű, szelíd, viszonylag rövid történetet kiválasztani, ha lefekvéshez készülődtök. Sokáig azok a legjobb mesék, amik rólatok szólnak! Amiben újra átélitek a napotokat, felelevenítitek a nap legjobb perceit, óráit, eseményeit. Nyugodtan engedd a kisfiadat is szóhoz jutni, ő is hadd öntse szavakba az élményeit. (Szólhat a mese egy kismackóról, vagy egy kisautóról is, akivel “véletlenül” éppen olyan dolgok történtek aznap, mint a fiacskáddal!)

A nyugodt éjszakák előkészítése egy jó esti mesével

A kicsi tátott szájjal figyel rád, a hangod, a mozdulataid, a mimikád határozza meg az este hangulatát, a gondolataiban előbukkanó képeket, az érzéseit. Ha halkan elmesélsz egy kedves történetet, akkor valószínűleg a kisfiad is egyre nyugodtabb lesz, békés elalvásra készülődik. Ha pozitív érzésekkel fejezi be a napot a lurkó, nyugodt éjszakára számíthatsz, a csemetédre kiadós alvás vár.

Izgatott lehet egy esti mesétől

A dinamikus, izgalmas mesék éppen ellenkezőleg hatnak. Izgatottá teszik a csöppséget. Aggódni fog a főhősért, izgul az események végkifejlete miatt. Ha véletlenül úgy tervezted, hogy majd csak a következő napon fejezed be a mesét, biztos lehetsz benne, hogy a kicsi reklamálni fog. Képzeld el, milyen éjszaka várna rá, ha éppen akkor hagynád abba a mesélést, amikor a királyfi elindul a kastély felé, hogy levágja a hétfejű sárkány fejét! Egész éjjel arról álmodna, hogy mi fog történni a királyfival, sikerül-e legyőznie a sárkányt!

Az esti mesének az a célja, hogy kikapcsoljon, hogy az éjszakai nyugalomra hangoljon.

Valószínű, hogy a Te csemetéd is gyakran választ olyan mesét, amit már ezerszer elmondtál neki, amit már ő maga is kívülről fúj. Ez is az esti ceremónia része – valószínűleg jó érzéseket keltett benne korábban is, most is ugyanarra a hangulatra vágyik. Hiába találtál újabb és újabb érdekes történeteket, amik szerinted pont a kisfiadnak valók, ha ő a régi megszokott meséjét akarja hallani, akkor meséld azt! Ha mégis egy kis változatosságra vágysz, meséld fejből a történetet, ne a könyvből, hagyd hogy a fiad is beleszóljon, ő is folytathatja a történetet, ha kedve van hozzá – biztosan nem sikerül kétszer pont ugyanúgy!

Akadnak olyan kivételes esték, amikor nincs külön kívánsága a fiadnak, ilyenkor vesd be az általad kiszemelt meséket, próbáld ki, hogyan fogadja. Lehet, hogy másnaptól csak az új mesét akarja majd hallani!

Vackoljátok be magatokat minden este a megszokott helyetekre, öleld át a kicsit, vagy vedd az öledbe, ahogy Ti szeretitek! Mesélj, meséljetek (pároddal felváltva) minden este!
Kellemes olvasást!

Mi a kedvenc esti mesétek?

Mikor  kezdj olvasni kisfiadnak? >>
Mit olvass a legkisebbeknek? >>

Kép: Freedigitalphotos.net

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.