Tippek iskolás fiúk szüleinek

iskolás

Ha a fiad elkezdte az iskolát, egy-két hét múlva elmondhatod, hogy jól beilleszkedett, beleszoktatok a napi rutinba, ő is érti már, miről szól ez az egész, és ez nagyon jó dolog. Azonban tanév közben is van egy-két apróság, amire ha odafigyelsz, könnyebben tanul majd a kisfiad.

A fiúknak kiemelten fontos az elegendő mozgás. Az iskolában ez nem mindig adatik meg, a tanórák és a napközis tanulás mellett nem mindig jut idő megfelelően levezetni a fiúk energiáit. Ezért, ha a kisfiad leckét visz haza, és mikor leülteted, hogy csinálja meg, csak izeg-mozog, akkor ne erőltesd! Vidd egy kicsit a szabadba, hívd ki egy futóversenyre, vagy adj neki sok mozgással járó feladatokat! Egy kiadós fél órás mozgás után ültesd le, nyugodtabb lesz, tud a leckére figyelni, és jobban is fog teljesíteni. A tanulás-módszertani kutatások azt mutatták ki, hogy fizikai igénybevétel után az agy jobban fog (ez a felnőttekre is igaz egyébként). Ha szükséges, akár többször is engedd mozogni, játszani a leckeírás közben.

Otthoni tanulás közben is tartsatok szüneteket! Ha nem is látszik kívülről, erős koncentráció és feladatmegoldás közben az agy és a test fárad. A kisebbeké még hamarabb. Ezért, ha szaladgálásra nincs is szüksége a gyermeknek, akkor is tartson szüneteket. Ha nem együtt tanultok, akkor figyelmeztesd rá! A tanulási szünet ne legyen hosszú – körülbelül tíz, tizenöt perc az ideális – mert akkor „kiesik a ritmusból”, de legyen elegendő arra, hogy lazítson. Lehetőleg ne tévézzen vagy számítógépezzen a szünetben, mert az pont az agyat és a szemet veszi igénybe, amit pihentetni akarunk. Inkább legózzon, pakolásszon, sétáljon egyet, vagy egyen valami könnyűt. Ami nagyon fontos: igyon eleget, mert a kevés folyadék is elnehezítheti a fejet!

Figyeld, hogy miben ügyes! Nagyon fontos megfigyelni a saját gyerekedet. Pár év iskolába járás után körvonalazódik, miben ügyes a gyerek. Érdeklődő? Szeret olvasni? Jó a kézügyessége? Humán vagy reál tantárgyakból hoz jobb jegyeket? Mi érdekli? Ezeket a kérdéseket gondolod végig, akár beszélgess róla a fiaddal, és vond le a konzekvenciákat. :) Ez alatt azt értem, hogy amiben jó, abban bátorítsd, ajánld fel a különórát, azaz építs az erősségeire. Amiben nem jó – mert nem kell mindenkinek mindenben jónak lennie, akármit sugall az oktatási rendszer – azt meg ne erőltesd. Ha a fiad utál olvasni, irodalomórán elalszik, a verseket kínszenvedve tanulja meg, és mindezt nem dacból vagy lustaságból teszi, hanem egyszerűen ő ilyen, akkor ő nem egy irodalmi beállítottságú ember, ez van. Nem kell kényszeríteni, hogy ugyanúgy teljesítsen, mint a többiek, akik szeretik az irodalomórát. Hagyd, hogy helyette fejlessze magát abban, amiben jó, és amit szeret, pénzt keresni úgyis abból fog. Ha meg irodalomból kettese lesz: kit érdekel?

Hétvégén hadd eressze ki a gőzt! Figyelj oda, hogy a fiadnak hétvégén mozgalmas programokat szervezz! Lehet, hogy te benn ülnél szívesen egész nap egy jó könyvvel a lakásban, de a fiad nem biztos. Ha meg igen, de a számítógép előtt, akkor meg kétszeresen is fontos, hogy kividd a szabadba! A séta, a kirándulás, közös programok kikapcsolják az agyat, pihentetik a lelket, és felfrissül tőle az egész család. Néha menj el a fiaddal kettesben is valahová, és ha megteheted, engedd, hogy ő válasszon programot. Így nem akar majd állandóan benn gubbasztani.

Végezetül: férfi lesz belőle! Ha a fiadnak valami problémája adódik a suliban, ne rohanj fejvesztve, elsőre intézkedni. Hagyd, hogy ő próbálja meg megoldani a dolgokat. Nyugodtan beszélhet ő a tanárral – ahelyett, hogy rohansz a tanárhoz, tanítsd meg a fiadnak, hogy képviselje udvariasan az érdekeit –, elintézheti a kisebb fegyelmi ügyeit, a rossz jegy kijavítását, stb. (Természetesen, ha józan ésszel felmérve, egy helyzet szülői beavatkozást igényel, ne habozz ott teremni és segíteni! Nem az elhanyagolásról beszélek.) Ha megtanul problémákat megoldani, férfiasabb lesz, és az életben is jobban boldogul majd. Aztán majd elérkezhet a boldog nap is, amikor te kéred a férfivá érett fiad tanácsát. :)

Botis Tamara,
tanulás szakértő, egy kisfiú édesanyja
eszleny.hu

Kép: Freedigitalphotos.net

Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

 

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.