Ünnepi készülődés, karácsonyvárás kisfiúkkal

boy-christmas

Tőlünk tanulja meg kisfiunk a családi hagyományokat, szokásokat. Ne hagyjuk ki a legkisebb gyerekeket sem a várakozás varázsából, vonjuk be őket is az ünnepi készülődésbe!

Hogyan lehet megvalósítani, hogy egy anya is elég időt tölthessen gyermekével is, ugyanakkor a lakás is, a főzés is jól haladjon, minden elkészüljön karácsonyra? Ne akarj szétszakadni! Miért ne lehetne a gyermekkel együtt kitakarítani, ünneplőbe öltöztetni a lakást, közösen sütni-főzni?

Bármilyen hihetetlen, a kisfiúk is nagyon szeretnek a háztartásban tenni-venni!

Amikor anya kivonul a konyhába, akkor a csöpp fiúk is árnyékként követik őt. Hagyd, sőt javasold a fiúknak is, hogy ők is vegyenek részt az ünnepi előkészületekben, ők lesznek a leglelkesebb kiskukták például a mézeskalács sütésekor. Persze így sokkal tovább tart minden feladat, de közben lehet jókat beszélgetni, énekelni, mondókázni a kisfiaddal, így aztán szinte észre sem veszed, mégis elvégezted a dolgodat is. Számolj ezzel már a tervezéskor, kezdd el hamarabb a munkát, mert ha a csemetéddel közösen készülsz, kicsit több időre lesz szükség!

Nekem még nem volt gyermekem, amikor beköltöztünk a jelenlegi otthonunkba. Már december volt. A költözés, a kipakolás, a takarítás jól elhúzódott. December 23. volt, amikor azt mondtuk, hogy most kész, jöhet a karácsonyi készülődés! December 24-én sütés, főzés, ajándékcsomagolás, díszítés… nagyon, nagyon fáradtan “estünk be” a fa alá ünnepelni. Nem volt az igazi az ünnepi hangulat. Nem maradt már energiánk! Akkor megfogadtuk, hogy a következő évtől időben elkezdjük a készülődést!

Esténként kikapcsolódásként lehet kézműveskedni, ajándékokat készíteni.

Nagyon sok gyerek élvezi az ajándékozást is, adni is legalább annyira szeretnek, mint kapni. Készülhetnek karácsonyfadíszek, koszorúk papírból, sógyurmából, legóból, még akár a gyöngydíszekkel is érdemes próbálkozni. Lehet rajzolni, festeni a szebbnél szebb képeket ajándékba, még keretbe is tehetjük a műveket!

mézeskalácsAmíg itthon voltam a gyerekekkel, nálam már szeptemberben elkezdődött a karácsonyi hangulat. Internet még nem volt, én a boltokban gyűjtöttem a kreatív könyveket, újságokat, és természetesen a kellékeket! Ahogy rövidültek a nappalok, úgy töltöttünk egyre több időt fiaimmal az asztal körül: egyik évben a sógyurma-művek készültek, másik évben a dekorgumi volt porondon, de üvegfestés, rajzolás, ragasztás, minden sorra került. És természetesen sütöttünk is minden évben. Igaz, a fiúk nem feltétlenül angyalkát, meg csillagot akartak készíteni a süteményekből, na, de miért ne lehetne nekünk traktor, meg vár, meg egyéb érdekes alakú sütink? (Ezek a különleges alakú sütik fogytak el mindig elsőként!)
Amikor már ovisok lettek, de még kisiskolásként is mindig készítettek valamilyen meglepetést a pedagógusoknak is! Nagyon büszkén adták át az ajándékaikat minden évben!

Ablakmosás, takarítás időzíthető hétvégére, amikor apa is ráér a gyerekekkel foglalkozni! Próbáltad már a srácokra bízni a porszívózást? Egy kis segítséget az ő munkájuk is jelenthet – apa irányításával jó móka lehet a pókháló vadászat, vagy a bútorok mögötti porcicák kergetése!
A nagyszülők is biztosan szívesen töltenek egy-két napot az unokákkal, hogy a szülők hamar elvégezhessék a fontos dolgaikat!

Jó szervezéssel elkészülhet minden előre, idegeskedés nélkül lehet várni az ünnepnapot (ehhez az is elengedhetetlen, hogy ne akarj tökéleteset, ne ess kétségbe akkor sem, ha csak nagyjából sikerül megvalósítani a terveidet)!

Karácsony kisfiúkkal >>

ÚJ! ÚJ! ÚJ! Zárt csoport a Srácokat nevelőknek! Ha olyan szülőkkel beszélgetnél szívesen, akik hozzád hasonló helyzetben lehetnek - gyere közénk, csatlakozz! Aztán kérdezz, mesélj, beszélgess!
Ne maradj le a Srácnevelde újdonságairól, legfrissebb híreiről! Itt iratkozz fel az értesítőre és ajándék e-bookot küldök Neked!
Hetente egyszer pedig kapsz egy összefoglalót a legfontosabb cikkekről.


Adataid megadása önkéntes!
A gombra kattintva hozzájárulsz adataid tárolásához és elfogadod a szabályzatot, melyet itt olvashatsz!

Kép: Pixabay.com

Hozzászólások

hozzászólás


Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.